Той

Да се научим да се отбраняваме при нападение

11.07.2010г. / 12 26ч.
Мария Дуковска
Да се научим да се отбраняваме при нападение

Алекс Петров е единственият инструктор по системата  за самоотбрана Крав Мага в България. Крав Мага не е бойно  изкуство, а система  за самозащита, която  ни учи да използваме естествените си реакции, за да се предпазим от нападение. Произходът на системата идва от Израел, където миналата година Алекс се сертифицира като инструктор. В момента той води курсове по самоотбрана, както за мъже, така и за жени.

Срещнах се с Алекс, за да разбера от него малко повече за възможностите една жена да се научи да се отбранява и да придобие самочувствие и вяра в собствените си сили.

Бихте ли разказали какво представлява Крав Мага и на какво може да ни научи?
Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Те използват ръкопашния бой като начин на оцеляване, а не като бойно изкуство. Системата е базирана на естествени реакции, прости движения и агресивни защитни принципи. Тренировките по Крав Мага се водят възможно най-реалистично. Важна част от подготовката на трениращия е симулацията на реални нападения. Поради това, че Крав Мага е система за обучение на армейски подразделения, методиката на обучение е разчетена така, че да може да бъде изучена в максимално кратки срокове. Много се разчита на простотата на техниката, така че дори да се наложи още след първия урок да се използва на улицата, тя да е максимално ефективна. Залага се повече на ефективността, отколкото на ефектните изпълнения. Крав Мага е обявена за най-простата, ефективна и естествена система за самозащита. В тренировките се изучават методи за самоотбрана от пръчки, бутилки, ножове и всичко от обкръжението, както и огнестрелни оръжия.

Към кои хора е предназначена системата и има ли ограничения за възраст/пол?
Крав Мага е предназначена за цивилни, правоохранителни органи, полиция и армия. Няма ограничения нито във възрастта на практикуващите, нито в пола им.

Необходимо ли е да имаме някаква физическа подготовка, за да започнем курс по Крав Мага?
Не е необходимо практикуващите да имат физическа подготовка, за да се запишат на курс. В процеса на обучение нетренираните ще влезнат в ритъм и ще се справят с поставените им задачи и цели.

Мъжете или жените се интересуват повече от курса?
До този момент определено мъжете са преобладаващата част в организираните курсове и обучения, но силно се надявам в най-скоро време повече дами да се включат. С тази цел разработихме специализиран курс „Самозащита за жени”, в който дамите ще имат възможността да се научат как сами да се защитават и да бъдат по-уверени и спокойни в днешно време.

Как може да помогне системата Крав Мага, специално на дамите?
Системата ще помогне на дамите да преодолеят страха си да окажат съпротива и да отвърнат на нападение. По-голямата част от жените не са участвали в конфликти от естеството на физическата саморазправа и за тях това е нещо ново и непознато. Крав Мага е система, базирана на естествени реакции на човешкото тяло в стресови ситуации и това спомага на практикуващите да успеят за кратък период от време лесно да научат техники и тактики, които биха им помогнали в евентуално нападение. Чрез симулативния принцип за провеждане на обучението дамите по-лесно ще осъзнаят моментите, в които са застрашени от нападения, ще подобрят преценката си за обстановката на улицата и ще бъдат подготвени да отвърнат на агресора подобаващо .

Колко време е продължителността на курса?
Курсът „Самозащита за жени” е с времетраене 5 дни, по един астрономически час дневно, което е достатъчно за човек, който никога не е практикувал бойни спортове или изкуства. За този период една дама с  добра двигателна култура безпроблемно ще усвои базовите техники и тактики за самоотбрана.

Какво е вашето хоби?
Радвам се, че професията ми е и мое хоби. Какво по-хубаво има от това човек да се занимава с това, което най-много му допада.

Как обичате да релаксирате?
Честно казано, не съм се замислял над този въпрос, но с удоволствие бих изпил една студена напитка на някой слънчев морски плаж.

***
Силви Велев: Тайчи лекува успешно артрози и сърдечносъдови заболявания
Тай-бо - модерно по света, модерно и в България!
Стартира поредица от семинари посветени на човешкото здраве и добруване

Коментирай