Козметика и грим

Пърхотът и шампоаните

22.07.2010г. / 14 16ч.
Аз жената
Пърхотът и шампоаните

Всяка трета жена и всеки втори мъж страдат от наличието на пърхот. 60% от хората със значителен пърхот се възприемат като занемарени. Това се отнася не само до жените, но и до мъжете. Всеки, чийто живот е засегнат от тези симптоми, желае 100% надежден начин за овладяване на проблема. В допълнение, те биха желали да притежават здрав скалп и красива, силна и бляскава коса.

Пърхотът е напълно естествено явление. Като всички останали кожни клетки, клетките на скалпа циклично се подновяват. За 4 седмици при здрава кожа клетките се придвижват от основния клетъчен слой към повърхността, където се отделят като индивидуални рогови клетки. Тези люспи обикновено са изключително малки и невидими.
При пърхота, обаче, има излишък от рогови клетки, които се съединяват и формират големи, видими люспи, които са изключително неприятни. Хипер-производството им често е предизвикано от гъбичката, позната като Маласезия (Malassezia).
Разпространението на тази гъба се подпомага от увеличеното производство на себум. Обвързаната с метаболизма дейност на тези микроорганизми дразни скалпа, като предизвиква сърбеж и понякога дори чувствителност. Проблемът с пърхота може да бъде подсилен от химични третирания на косата, които засягат скалпа – такива като изрусяването или боядисването.
Всеки пети човек страда от видим пърхот. Проблемът е по-често срещан сред мъжете, като около 50% от тях страдат от пърхот в някой етап от живота си. Мъжете с мазен скалп страдат от пърхот дори по-често отколкото тези със сух скалп. Сериозността на проблема зависи и от индивидуалната предразположеност. При някои хора гъбичката не предизвиква реакция, докато скалпът на други реагира дори и на минимално натрупване на бактерията.

Интервю с дерматолога професор и д-р на мед. науки Улрих Мровиц

Д-р на мед. науки Улрих Мровиц е международно признат професор по дерматология към Университета Киил, Германия. Основните му научни и клинични интереси са в областта на псориазиса, патогенезата му, заболеваемостта и терапията. Проф. Мровиц е главен изследовател при национални и международни клинични опити, които се фокусират главно върху иновативните терапевтични методи. Научното му минало е повече от впечатляващо: 152 публикувани статии, към които има препратки в базата данни на Medline, четири завършени книги и множество написани глави във водещи медицински учебници. Взимайки всичко това предвид не е чудно, че членството му в национални и международни дерматологични общества е високо ценено. Той е член на Управителния съвет на Немската дерматологична асоциация и на Научния съвет на Немската асоциация по псориазис. Освен това е и редактор на Архива за дерматологични изследвания – високо ценено международно списание, с публикации в областта на експерименталната дерматология.

Какво представлява пърхотът?
Пърхотът представлява прекомерното излющване на клетки от роговия слой на кожата на скалпа. При нормални условия люспите са практически невидими. Но при определени условия, мъртвите кожни клетки могат да се натрупат под формата на видими люспи, които причиняват пърхот.

Каква е причината за формирането на пърхот?
Множество обстоятелства могат да предизвикат пърхот. Пърхотът се появява, когато косата не се мие достатъчно често. Също така, при често измиване с шампоан, гъбичката Маласезия влияе върху количеството себум, произвеждано от скалпа и може да предизвика пърхот в хора, предразположени към него. Растежът на гъбичката Маласезия върху скалпа очевидно е зависима от композицията на себума, която е генетично обусловена. Затова пърхотът при тези случаи представлява дългосрочен проблем. При сериозни случаи това може да доведе до себореен дерматит, който засяга и други области от тялото, като вежди, страничните части на носа, задната част на ушите и гръдната кост.

При кого се формира пърхот?
Всеки може да страда от пърхот в един или друг етап от живота си. Лекият пърхот е много често срещан проблем, наблюдаван при всеки пети човек. Пърхотът се формира през пубертета и продължава и на средна възраст. Част от засегнатите страдат от проблема през целия си живот. Мъжете по-често са засегнати от жените вследствие на повишеното производство на себум, причинено от мъжките хормони. Пърхотът се среща по-често при пациенти с неврологични разстройства като Паркинсон, както и при тези причинени от стресови условия, при които се понижава имунитетът. През зимата, поради отслабване на кожната бариера, пърхотът става по-видим, като така се позволява и на дразнителите по-лесно да навлизат в кожата.

Какви са симптомите, които пациентите описват при наличие на пърхот?
Симптомите на пърхота при повечето тийнейджъри и възрастни са бели люспи мъртва кожа, видима върху косата и раменете. Пациентите често се оплакват от сърбеж и при тежки случаи скалпът проявява видими признаци на възпаление.

Какво е действителното проявление на пърхота за пациентите?
Пърхотът е силно притеснителен за засегнатите пациенти. Вследствие на постоянно видимо люспене, особено върху тъмна коса и дрехи, самоувереността е понижена, а пациентите се чувстват непривлекателни и неподдържани. Работещите хора са особено притеснени от това постоянно да имат бели люспи върху тъмното си облекло. Сърбежът често се предизвиква от себорейна екзема и води до постоянно раздразнение на скалпа, което се възприема като дразнещо за останалите. В допълнение, разчесването води до увеличено формиране на пърхот, което затваря пациентите в порочен кръг.

Какво предлагате на пациентите си при наличието на пърхот?
За контрол върху пърхота се препоръчва използването на противопърхотен шампоан. Не са нужни никакви други мерки. Диетите, тинктурите за скалпа или други специални процедури нямат никакъв ефект и могат дори да влошат и увеличат формиращия се пърхот. Чрез редовното използване на ефективен противопърхотен шампоан може да се контролира успешно формирането му. При тежки случаи на пърхот, сърбящ скалп и зачервяване се консултирайте с дерматолог. Това често се диагностицира като себорейна екзема. Въпреки това, други кожни проблеми, като псориазис например, също могат да причинят пърхот.

Как действат противопърхотните шампоани?
Противопърхотните шампоани отстраняват себума от скалпа, намаляват възпаляването и най-важното, контролират растежа на гъбичката Маласезия. Важността на гъбичката Маласезия при формирането на пърхота е била потвърдена в много научни изследвания. Ефективните съставки, които трябва да спрат Маласезията са модерни микотици като Климбазол и Пиркотон Оламин. Тъй като фактори като увеличено производство на себум и колонизация на гъбичката Маласезия не могат да бъдат напълно подтиснати, наложително е редовно да се използват противопърхотни шампоани.

Какво желаят пациентите да е действието на противопърхотния шампоан? Какъв опит имат с обикновените противопърхотни шампоани?
Най-важното за пациентите е да използват шампоани, които ефективно контролират пърхота. Продуктът трябва да бъде подходящ за ежедневна употреба. В допълнение, противопърхотните шампоани трябва да имат благоприятен козметичен и грижещ се за косата ефект. След употреба косата трябва да е лъскава и лесна за разресване. Предпочита се приятният и лек аромат. Продуктът трябва да е на приемлива цена. Съвременните пациенти очакват противопърхотният шампоан не само да контролира пърхота, но и да има добър козметичен ефект. Въпреки това, много от рекламираните противопърхотни продукти днес са или неефективни в контролирането на образуването на пърхота, или не предоставят адекватна грижа, или и двете.

Какво препоръчвате да търсят пациентите ви, когато избират правилния противопърхотен шампоан?
Пациентите трябва да избират противопърхотен шампоан, който комбинира доказана ефикасност против пърхота с грижовни, специално селектирани съставки, които да отговарят на специфичните изисквания на косата им. Важно е да се знае и за кои съставки е научно доказано, че ефективно елиминират гъбичката Маласезия. Трябва да се избягват продукти, които причиняват кожни раздразнения. Внимателната селекция на съставки за грижа е важна за избягване на неблагоприятните странични ефекти.

Какво е толкова специално при новата противопърхотна серия на Nivea?
Новата противопърхотна серия на Nivea използва модерни антимикотици за ефективен контрол на гъбичката Маласезия, като освен това не оставя следи върху косата или скалпа. В допълнение, грижовните съставки, подходящи за специфичния тип коса, имат благоприятен козметичен ефект. Формулата е разработена така, че да предотврати раздразнението на скалпа.

Противопърхотните шампоани Nivea са шест – три шампоана за жени и три за мъже, всеки един формулиран за специфичните нужди на косата и скалпа:

  • Действат от първото измиване
  • Намаляват формирането на пърхота
  • Успокояват сърбежа и възстановяват естествения баланс на скалпа
  • С внимателно селектирани грижовни формули за гладка, бляскава коса

Главното качествено подобрение при тези шампоани, за разлика от всички други противопърхотни шампоани с цинков пиритион, е пълната разтворимост на активните антимикотични съставки. Така се гарантира елиминирането на всички неестетични остатъци в косата, които я правят вяла и без блясък. Съставките се разпределят равномерно по целия скалп и започват действието си незабавно.

Иновативната формула Liquid Clear System се бори с гъбичките, като основна причина за пърхота и успокоява често асоциирания с пърхота сърбеж, докато активно се грижи за красотата на косата. Благодарение на комбинацията от активни съставки компанията полага началото на напълно нова ера в противопърхотните продукти.

За жени

Anti-Dandruff шампоан за блясък

  • Ефективно елиминира пърхота
  • Оставя косата удивително бляскава
  • Прави косата мека и гъвкава
  • С перлени протеини за коса без блясък
  • 250 мл, препоръчителна цена 5.50 лв.

Anti-Dandruff шампоан за боядисана коса

  • Ефективно елиминира пърхота
  • Предпазва цвета от избледняване и съхранява изразителния блясък на боядисаната коса
  • Прави косата удивително мека и гъвкава
  • С екстракт от нар за боядисана коса
  • 250 мл, препоръчителна цена 5.50 лв.

Anti-Dandruff възстановяващ шампоан

  • Ефективно елиминира пърхота
  • Дълбоко подхранва косата и заглажда повърхността на косъма
  • Прави косата удивително мека и гъвкава
  • С екстракт от папая за суха и увредена коса
  • 250 мл, препоръчителна цена 5.50 лв.

За мъже

Anti-Dandruff POWER шампоан

  • Ефективно елиминира пърхота
  • Заздравява косъма от корена до върха
  • С екстракт от бамбук за нормална коса
  • 250 мл, препоръчителна цена 5.50 лв.

Anti-Dandruff COOL шампоан

  • Ефективно елиминира пърхота
  • Незабавно охлажда скалпа
  • Подобрява състоянието на скалпа, като се бори със симптомите на сърбеж, суха и опъната кожа
  • С ментол за сърбящ скалп
  • 250 мл, препоръчителна цена 5.50 лв.

Anti-Dandruff PURE шампоан

  • Ефективно елиминира пърхота
  • Дълбоко почиства и осигурява дълготрайна свежест
  • С екстракт от лайм за нормална към мазна коса
  • 250 мл, препоръчителна цена 5.50 лв.

* * *

Гъбичката, причиняваща пърхот
Митове и факти за пърхота

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
елина ( преди 11 години )
Нищо друго не помагало освен шанпоан... и то за пример многоуважаваният професор посочил тези.... думи нямам!!!! чиста реклама и манипулация! Да беше посочил някоя марка натурални шампоани без агресивна химия...Аз втривам чисто арганово олио директно в скалпа после си слагам една обикновена шапка, стоя около 40-50мин и после измивам с 100% еко/био шампоан... невероятен ефект.... не 100%, но едно 90-95%.... маска с ябълков оцет също правя или изплаквам косата с разтвор от лимонена киселина и вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Rosi ( преди 11 години )
Това че тези шампоани помагат много силно ме съмнява. Дори и да помогнат ще е само временно. и под временно нямам в предвид няколко месеца, а няколко часа след измиване. Съпруга ми има пърхот и сме пробвали какво ли не. Вищо не помага включително и медицинска козметика. Вносна, българска Низорал, Кетозал, Ларош и разни други - нищо. Така че тези за по 2 лв. много се съмнявам да дават трайни резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар