
Приготвяне:
На цикорията отстранявам горните листа, останалите измивам и ги оставям в леко подсолена вода.
Лукът нарязвам на ситно, поръсвам с щипка сол и го начуквам добре с лъжица- преса. Добавям авокадото и сока на 1/3 от лимона и продължавам да намачквам с пресата. Получава се гъста зелена смес. От намачкването лукът не люти, а авокадото неутрализира миризмата. Сместа я разпределям в купички за салата.
Листата от цикория нарязвам на тънки лентички. Овкусявам ги със сол, 1/3 от лимон и зехтин. Може да се сложи и малко горчица. Слагам върху зелената смес.
Отварям една консерва риба тон, отцеждам я от водата, натрошавам рибата на едро и поставям в купичките.
Заливам салатата с останалия лимон. За разкош слагам и по малко кедрови ядки, предварително запечени във фурна.
Bon appetit .
Тази рецепта е моя авторска. За първи път я направих преди няколко години за моя рожден ден (родена съм на 7 март). Много съм я експериментирала, но това е най-хубавия и вариант.
Фаворит ми е консервата „Di alba“ – риба тон филе в собствен сос.
Рецептата е от конкурса Най-добрата рецепта с риба тон
* * *
Салата с авокадо, сос табаско и риба тон
Салата с авокадо, моцарела и домати
Снимка: thinkstock