Меню

Пълнени тиквички в бял сос

2 август 2010 | 09:22 | Аз жената
5 от 2 гласа
Добави в любими
6-7 възможно по-дребни тиквички (в противен случай едрите се срязват на две през средата)
Кайма – 400-500 грама
Лук – една едра глава
Ориз – 1 ч.ч.
Моркови – 2 бр.
Половин домат
Копър
Магданоз
1 ч.30 мин.

Продукти
Приготвяне

Тиквичките се измиват добре, отрязват се „капачетата” в двата края и се издълбават. Не се белят. Вътрешността от тиквичките се нарязва на ситно.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото (олиото), след което се добавят последователно каймата и оризът и се пържи докато добие стъклен вид. Прибавят се ситно нарязаните моркови и вътрешността на тиквичките, заедно с настъргания половин домат. Сместа се овкусява със сол, черен, червен пипер, магданоз и копър.

След като сместа се запържи, пълним тиквичките с нея и ги „запечатваме” от двете стани с брашно.

Запечете тиквичките в силна фурна за около 30 минути, докато получат розова коричка. Добавете вода в тавичката, за да не загорят. Ако е необходимо – доливайте.

Приготвяне на соса:
Запържете брашното в масло, като добавите водата, в която са се пекли тиквичките, щипка сол, чер пипер на вкус и една кафена чаша кисело мляко.
Бъркайте на бавен огън непрекъснато, за да не се получат бучки. Полейте тиквичките със соса и сервирайте топли.

Добър апетит!

***
Тиквички с ориз и риба тон
Тиквички на скара с извара
Бюрек от тиквички
Торта от тиквички

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай