Тя, звездата

Ваня Бонова: Бъдете усмихнати и креативни

04.08.2010г. / 11 46ч.
Джадала Мария
Ваня Бонова: Бъдете усмихнати и креативни

Ваня Бонова е млада и креативна дама, чието основно хоби и радост е плетенето. Ваня е дизайнер на плетени изделия, като няколко пъти е награждавана за творчество. Освен че е утвърден професионалист, тя е млада и енергична, с много идеи и смели предложения в света на плетените и други ръчно изработени изделия. В момента е водеща на рубрики за занаяти на 3 печатни медии.

Плетенето е Ваше хоби или професия?

Плетенето е мое хоби и обичам да  майсторя изделия за любимите ми хора. В работата си предимно конструирам и мострирам, по-рядко плета.

Смятате ли, че ръчният труд и конкретно плетенето помагат на хората даси почиват? Не е ли твърде затормозяващо за напрегнатото ни ежедневие?
Разбира се, че смятам плетенето за отпускащо занимание, за мен и много други жени. Не напразно все повече психотерапевти препоръчват да се плете.  Всеки човек преценява кое му помага за да си отпочива. Има жени, които бродират, други шият, трети декорират. Важното е да откриеш твоя начин за отмора.  При повечето от заниманията на жените, се броят бодове, бримки, редове. Това броене те кара без да се затормозяваш ( броенето е от 1 до 9) да се съсредоточиш върху нещо различно от ежедневните си проблеми и несъзнателно преместваш обекта на своите мисли, така почиваш.

Кои са любимите Ви плетки - дрехи, покривки, декорации или други?
Най-любимото ми изделие е плетената шапка. С радост забелязвам как младите хора в България носят значително повече шапки от родителите си. Една шапка я плета за времето на един хубав филм и с удоволствие я подарявам на някой приятел. През изминалата седмица бях в Родопите и имах удоволствието да плета с жени от Родопите и Пирин, подарих им по една шапка, защото се оказа, че ползват повече забрадки и не знаят как се плетат шапки. Те обаче са виртуози на българските плетени терлици и са известни с изделията си в цялата област.

Други изделия, които харесвам са плетените възглавници за дома, покривки, жилетки и елеци. Всеки, носил ежедневно костюм по задължение, ще признае удобството и практичната плетена дреха.

Много намаляха местата от където да се сдобие човек с прежда. Проблем ли е това, специално за по-малките градове?
Не смятам , че има такъв проблем. Мястото в Родопите, където бях отседнала, беше малко село и там имаше магазин (не специализиран) с прежди. Освен това, там имаше и интернет. В България почти всички производители на прежди продават в  оn-line магазини. Такива има и в съседните ни и в по-далечните страни и доставят до дома. Винаги ще си намериш материалите, ако си решил да се занимаваш с нещо.

Имате ли и други хобита?
Обичам да се занимавам с цветята в градината ми, да приготвям различна от ежедневната храна,  за съжаление ми остава все по-малко време за тенис на корт. Радвам се, ако намеря време да ушия нещо на дъщеричката ми, да прочета списанието си National Geographic, но почти всяка вечер си плета.

Намира ли съвременната българка време за свое хоби? И за плетенето в частност?
Всичко е въпрос на желание и организация на времето ни. Аз обичам да си нося една малка плетка и нещо за четене навсякъде с мен. Когато се налага да чакам пред лекарски кабинет или в задръстване, да си използвам времето. Вечер, докато детето ми разказва как му е минал деня или новия си урок, мога и половин чорап да си оплета. В големите градове хората губят много време в пътуване до работата си и може би затова по-малко успяват плетат от тези, които живеят в малките градове. Затова могат да го правят  в автобусите или във влаковете. Не е нужно да гледаме такива хора странно. В последната болница, в която чаках за едно изследване, до мен се спряха 4 жени да  ме питат - какво правя? Отпочивам си - трудно бих играла йога  на такова място, затова си плета. Сигурно така биха постъпили и с жена, плетяща в маршрутка.

Вашето любимо място, вкус, цвят.
Любимото ми място е в мечтите ми и в дома ми. Опитвам се да балансирам пребиваването ми на двете места.
Любимият ми цвят е оранж.
Вкуса за храна е на българското овче сирене, а за напитка на вино – Каберне.

Пожеланията Ви към нашите читателки?
Бъдете здрави, обичани, а дали ще сте щастливи зависи от ВАС.  Животът в до половина пълен с удоволствия, а другата половина със задължения.  Избере си правилната  половина. Бъдете усмихнати и креативни!  Създавайте красота около Вас и се оглеждайте в нея като в огледало.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Янка ( преди 11 години )
Aз също плета.На обръч.Плета и покривки от прежда"РОЗА".Оплела съм и много блузи,шалове,шапки и покривки-кръгли и правоъгълни за своите си близки и познати.Предимно за празници-подаръци.Така си спестявам средства,а иначе ще дам много повечe пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време