Семейство

Не на закриването на Държавната агенция за закрила на детето

05.08.2010г. / 09 06ч.
Аз жената
Не на закриването на Държавната агенция за закрила на детето

Категорично против планираното закриване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се обяви българският граждански сектор, работещ по проблемите на децата. Становището на Националната мрежа за децата, подкрепено от 130 организации от цялата страна, беше изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Дянков и Цветанов, както и представители на всички други институции, в чиято дейност са включени децата.
Закриването на единствения координационен орган ще попречи на разрешаването на ключови за децата проблеми като бедността, насилието, отпадането от училище, деца в домовете и др.

Според експертите от неправителствения сектор трансформирането на ДАЗД в комисия към Народното събрание ще доведе до пълен хаос в и без друго неефективната и разпокъсана система за грижа за децата. Дори и да донесе краткосрочно спестяване на средства, подобно действие обрича на провал усилията за координирани и целенасочени действия за подобряване на живота на българските деца и семейства.  Неправителствените организации са категорични, че е недопустимо да се правят реформи на парче, които водят до съчетаване на функции по формулиране на политиката, нейното оперативно изпълнение и контрола.

Това от своя страна поставя под въпрос ефективното разрешаване на ключови за децата проблеми като насилието, деинституционализацията, детската бедност, отпадането от училище, децата на улицата, интеграцията на децата с увреждания и създаване на стандарти за ранно детско развитие. 

„Безспорно реформа в ДАЗД и цялостната система за закрила на детето е необходимо да се случи. Това трябва да стане след широка консултация и обсъждане от специалистите, които работят ежедневно по въпросите на децата и семействата, а не на базата на решения базирани само и единствено  върху финансови показатели.”, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. „Свидетели сме на безброй ужасни случаи с деца, които административните структури трудно разрешават. Тези структури обаче са крачка към разрешаването им - нека не допуснем връщане назад и да се опитаме да въдворим ред в хаоса на системата за грижа за децата…”

Според представителите на неправителствения сектор съдбата на ДАЗД не бива да бъде прибързано определяна, особено преди 15 ноември 2010 г. Тогава е срокът за предложения от страна на междуведомствената експертна група за цялостна концепция за промени в нормативната уредба за децата и семействата и структурите в системата за закрила на детето. 

Редакционните екипи на Az-jenata.bg и Az-deteto.bg подкрепят и се присъединяват към становището на Националната мрежа за децата.

Коментирай