Мода

Дамската чанта – преди и сега

31.08.2010г. / 12 28ч.
Мария Дуковска
Дамската чанта – преди и сега

Дамската чанта е не просто аксесоар или атрибут, тя се е превърнала в жизнена необходимост за всяка жена. Без чанта не излизаме дори и до магазина. Къде другаде на едно място иначе ще намерите ключове, портмоне, кърпички, червило, аспирин, огледало, дъвки, спирала, пари, документи и още, и още важни вещи... Само в нея, дамската чанта, може да се поберат всички необходими ни неща в ежедневието.

История
Най-ранните исторически проверени чанти са малки торбички, съдържащи ароматни топчета, кремък и пари, използвани от джентълмените и наричани pockets (джобове). Те висели на каишка отзад на колана и често били срязвани от крадците, които знаели как да извлекат изгода от приятелско потупване по гърба.
Варианти на чанта, тип кесия, са се използвали още през 1400 г. През 1670 година бричовете с вътрешни джобове излезли на мода и мъжете се освободили от техните чантички. Те обаче продължили да носят малки плетени кесии за пари в джобовете си. Малко след Френската революция се появила дамската чанта, позната като reticule (дамска плетена чанта). Истинският Ренесанс на чантите настъпва към края на века, когато джобът бил невъзможен и големите дамски чанти с дълги връзки или верижки станали популярни.

Чантата днес
Мода, тенденции, акценти. Днес дамската чанта не просто съхранява любими и необходими наши вещи, тя е израз на собствения ни вкус. Дали ще е от кожа, от плат, голяма, малка, широка, тясна, тип пазарска чанта или тип портмоне, вариантите са хиляди. И всяка уважаваща себе си дама, притежава поне няколко модела чанти, подходящи за различни случаи. Ежедневна чанта, офис чанта, за официална вечеря, парти чанта и много други.

Тенденциите за Сезон Есен/Зима 2010-2011
Чантите през есенно-зимния сезон ще са основно два типа - голяма, кожена, лъскава или малка чанта, тип портмоне - дълго, лачено и скъпо. Повечето дизайнери представиха чантите за есен-зима 2010/2011 като много класически модели, изработени от естествени материали.

Цветовете
Основните цветове за предстоящия сезон са черен, кафяв, сив, бежов, розов и ярък червен цвят. Най-често използваните материали са набук, кожа с хималайски леопард и крокодилски принт, кожа пони.

* * *

Червените чанти – хит за пролет 2010
Без какво не могат жените
Идеалната чанта

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Една ( преди 11 години )
Имам такава чанта, която сякаш разказва приказки.. или тя самата е приказка. Дизайнерката се казва Бистра Сирин и има страница във Фейсбук-а.Особено елфическите раници ще разболеят тийнейджърите : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 11 години )
Свободно време