Меню

Домашна лютеница с картофи

28 юли 2018 | 05:43 | Аз жената
4 от 4 гласа
Добави в любими
5 кг червени чушки 
4,500 кг червени домати 
1,500 кг картофи 
1 кг моркови 
600 г лук 
200 г чесън 
60 г люти чушлета 
1,200 л олио 
80 г сол
1 ч.20 мин.

Продукти
Приготвяне

Чушките се измиват и изпичат, изчистват се от дръжките, люспите и семената и се мелят в месомелачка. Доматите се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. Сварените картофи се обелват и смилат с машинката. Морковите се почистват и бланшират за 3-4 мин. в кипяща подсолена вода. Охлаждат се, смилат се и се Запържват леко. Лукът също се изчиства, измива, смила и запържва. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно. 

В тава се слагат настърганите домати и се сгъстяват при непрекъснато бъркане, докато обемът им стане 1/3 от първоначалния.
Прибавят се чушките, картофите, морковите, лука, 800 мл олио, чесънът, магданозът, солта и лютите чушки.
Разбърква се сместа добре, загрява се до кипване и се сваля от огъня. Напълва се горещата лютеница в буркани, запечатват се с капачки и се стерилизират 40 мин.

* * *

Лютеница по студен начин
Лютеница от сини сливи
Лютеница
Много вкусна и бърза лютеница с мед

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай