
Чушките се измиват и изпичат, изчистват се от дръжките, люспите и семената и се мелят в месомелачка. Доматите се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. Сварените картофи се обелват и смилат с машинката. Морковите се почистват и бланшират за 3-4 мин. в кипяща подсолена вода. Охлаждат се, смилат се и се Запържват леко. Лукът също се изчиства, измива, смила и запържва. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно.
В тава се слагат настърганите домати и се сгъстяват при непрекъснато бъркане, докато обемът им стане 1/3 от първоначалния.
Прибавят се чушките, картофите, морковите, лука, 800 мл олио, чесънът, магданозът, солта и лютите чушки.
Разбърква се сместа добре, загрява се до кипване и се сваля от огъня. Напълва се горещата лютеница в буркани, запечатват се с капачки и се стерилизират 40 мин.
* * *
Лютеница по студен начин
Лютеница от сини сливи
Лютеница
Много вкусна и бърза лютеница с мед