Меню

Фасулена торта

16.09.2010г. / 12 33ч.
Аз жената
Фасулена торта

Продукти:
200 г едър зрял боб
1 ч. ч. пудра захар
2 с. л. . ром (коняк)
2 с. л. галета
1 к. ч. орехови ядки
1 бакпулвер
4 яйца
1 щипка сол
мармалад от шипки и кайсии
сладко от смокини
масло

Приготвяне:
Накисваме боба в студена вода за няколко часа, след което го варим и сменяме водата на два пъти. Прекарваме през едра марля отцедения боб, за да излезе на каша. След това разбиваме жълтъците със захарта и щипка сол с миксер. Постепенно прибавяме рома и ванилията. Към боба добавяме по лъжичка от жълтата смес при непрекъснато бъркане. Размесваме орехите, галетата и бакпулвера, слагаме и тях с бъркане. Накрая пускаме миксера и за белтъците, които трябва да станат на сняг и само ги объркваме леко с дървена лъжица към готовото тесто. Изсипваме в намаслена тавичка, поръсена с галета. Печем в умерена фурна, желателно с фолио. Изстиналият блат разполовяваме с конец. Напръскваме го с разреден кайсиев мармалад с коняк и топла вода. Намазваме с шипков мармалад, размесен с малко масло. Отгоре също леко обмазваме с шипков мармалад. Преди поднасяне украсяваме със сладко от смокини (нарязани на две) и поръсена чрез цедка пудра захар.

* * *

Торта с моркови
Сладолед от тиква

Коментирай