Цветя

Почиват ли цветята?

11.01.2005г. / 00 00ч.
Аз жената
Почиват ли цветята?

Почти всички цветя прекарват ежегодно един период на покой. Той е тясно свързан със смяната на годишните времена и обикновено съвпада със зимата, респ. със сухия сезон в тропичните области. Много растения обаче почиват през лятото. През покоя повечето цветя загубват надземните си части, а други само спират нарастването си. Покоят е привиден, защото през това време в растенията протичат сложни биохимични процеси. Например при лалето, през покоя, даже когато луковицата е вън от почвата, се залага цветът, който ще израстне през пролетта.

Нужно е да се знае времето, когато почива всеки вид, за да може да бъде отгледан правилно. Това е особено важно за саксийните цветя, които запазват надземните си части и при които покоят се установява по-трудно.

През покоя намаляват изискванията на растенията към външните условия. Тогава те не само че понасят по-ниска температура, по-слаб интензитет на светлината и малко вода, но и загиват, ако се държат в мокра почва. Затова през зимата оплакванията на домакините, че цветята им са загинали, са най-чести.

Растенията не изискват редовно поливане и интензивно осветление тогава когато са принудени да почиват поради по- ниска температура. Този покой (принудителният) обаче е от друго естество. Той може да се прекрати, щом се повиши температурата в помещението, докато сезонният покой е неизбежен и необходим за растенията.

Коментирай