Вместо шарена сол може да използвате вталяващата смес от ленено семе, небелен сусам и пшеничен зародиш. Днешните диетолози препоръчват да пестим употребата на сол. А с какво да поръсим традиционната филийка с масло или зехтин? Ето един модерен вариант, който може да си приготвите сами, да изсипете и смело да ръсите върху филия с масло, супа и салата - най-вече зеле с моркови, цвекло и ряпа, и тези с различни кълнове.
В добрата стара кафемелачка изсипваме 1 с. л. ленено семе и 1 с. л. сусам. Смиламе до дребно, не на прах. Изсипваме в бурканче и прибавяме 1 с. л. пшеничен зародиш. Разбъркваме и ето - това е новата ни "шарена сол". Използвайте я всекидневно и скоро ще усетите вталяващото й въздействие. Различното е, че с тази "шарена сол" може да подправяте и солени, и сладки ястия.
* * *
Как да си приготвим домашна шарена сол
Пролетни рулца с ленено семе
Диетичен десерт с извара
Две рецепти за бананов кекс