Бременност

Бременност седмица 37: Готови сме за излитане!

27.09.2010г. / 14 13ч.
Аз жената
Бременност седмица 37: Готови сме за излитане!

Продължава от Бременност седмица 36: Стоманени пръсти

Бебе: Преди всяка буря има затишие. През тази седмица бебето е добавило само няколко десетки грама към теглото си. В момента би трябвало да тежи около 3150 г и да е към 50 см. Момчетата обикновено са по-големи от момичетата. Вътрешните им органи са достатъчно формирани, за да могат да функционират във външния свят, макар че имунната система все още е в процес на развитие, който ще продължи и след раждането. Това ще стане най-вече с големи дози антитела предоставени с майчиното мляко, когато започнеш да кърмиш.

Мама: Изтичането на водите, разкритието и увеличен брой Бракстън-Хикс контракции са сигурни знаци, че раждането ще е до няколко дни. Всъщност въпреки, че по филмите изтичането на водите изглежда като бликване на голямо количество течност, реално става дума намокряне и процеждане.
Бъди търпелива, ако не родиш през тази седмица или дори следващата. Не забравяй, че само 4-5 % от жените раждат на термина си. А и ако това е първата ти бременност, имай предвид, че може да преносиш от 2 дни до 2 седмици. Ако забележиш, че бебето се движи значително по-малко, не се паникьосвай, а се обади на лекаря си.
Ако още не си решила дали ще кърмиш или не, ето една добра причина: според някои експерти майката изгаря по 400-700 калории на ден докато кърми и за да компенсира трябва да хапва допълнително около 500 калории.

* * *

Подгответе стаята за бебето
Кое колко струва за бебето
Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай