За дома

Екоклиенти ще купуват хуманни продукти

04.10.2010г. / 09 10ч.
Аз жената
Екоклиенти ще купуват хуманни продукти

По повод 4 октомври, Световния ден за защита на животните българският потребител ще може да избира по-лесно хуманни продукти. За целта в хипермаркетите в страната започва информационна кампания „Хуманен продукт в близост до клиента”. Организатор е сдружение „На ти с природата”.

Кампанията има за цел да разясни как по-лесно да разпознаваме продуктите от производства, които отговарят на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните.

Съгласно данни от периодични социологически проучвания, средно между 75% и 78%* от българските потребители в хипермаркетите искат да закупуват продукти, които спазват стандартите на Европейския съюз за хуманно отношение към животните. Според проучванията, основно затруднение на клиентите се оказва липсата на достатъчно видима информация, която да идентифицира бързо и лесно продукта сред многото.

За да бъде посрещнат този проблем, от 4 октомври на щандовете в големите вериги, които носят социална отговорност към своите потребители и споделят културата за подкрепа на устойчивото земеделие, защита на околната среда и хуманността, ще бъдат поставени стендове с информационни брошури в полза на клиента, както и ценовите табели ще носят идентификацията „хуманен продукт”.

Информационната кампания „Хуманен продукт в близост до клиента” е подкрепена от верига-магазини BILLA и супермаркети Елемаг Gourmet.

Единственият продукт, който се произвежда от български производители и отговаря на изискванията за хуманно отношение към животните, към днешна дата, са яйцата от кокошки, отглеждани свободно. Това са яйца, снесени от птици, на които стопанствата са създали по-близки до естествената им среда условия: отглеждани  подово или с достъп до открити пространства. Потребителската брошура за хуманен продукт №1 носи информация за: какво означава „яйца от кокошки, отглеждани свободно”, видове яйца според системата на отглеждане, как да ги разпознаваме сред другите, хранителни предимства на тези яйца, както и причини да бъдем хуманни потребители.

Кампанията е в полза и на българския производител. След 2012 година, съгласно изискванията на Европейския съюз, ще бъде забранено отглеждането и продаването на единния европейски пазар на яйца от кокошки, отглеждани в т.нар. необогатени клетки. Българските производители, равняващи се приблизително на 70% от производителите на яйца у нас, ще трябва да подменят системите за производство и да преминат към подово, свободно или обогатено клетъчно отглеждане. Избирайки всеки път да закупим яйца от кокошки, отглеждани свободно, производителите ще могат да преориентират производството си към безклетъчно, което ще им даде и конкурентоспособност на европейския пазар и много по-голям шанс за развитие в следващите години.

 Кампанията се осъществява с финансовата подкрепа на Европейска група за защита на животните, Брюксел (Eurogroup for Animals).

* * *

За етикетите "Био" и "Еко"
На всеки салам ще има некролог
Стандартът за български колбаси "Стара планина"
Не на найлоновите торбички
Храни без ГМО

Коментирай
Свободно време