Кейк с тиква и черен шоколад

11 октомври 2010 | 10:52 | Аз жената
5 от 3 гласа
Добави в любими
125 г тиква
120 г захар
1 ванилия
120 г брашно
75 мл олио
2 яйца
1 ч. л. какао
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. канела
50 г стафиди
25 г орехови ядки
75 г натурален шоколад
80 мин

  • Порции: 12-15

Продукти
Приготвяне

Тиквата се настъргва. Разтопява се шоколадът на водна баня. Разбиват се яйцата, докато се получат балончета, след което се прибавя захарта и олиото. Отделно се разбъркват брашното, какаото и бакпулверът и се прибавят към сместа с яйцата. Към получената смес се прибавят ореховите ядки, стафидите, канелата, ванилията и накрая тиквата. Във формичките слагаме масло и поръсваме с брашно. Пълним сместа в купичките до половината и печем в умерена фурна на 180 градуса за около 30 минути. Заливаме с шоколад вече изпеченото и охладено кексче.

Снимка: istock

* * *

Лесен сладкиш с тиква и ориз
Сладкиш с тиква “Вси Светии”

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
32 rate up comment 8 rate down comment
Още въпроси ( преди 11 години )
Прощавайте за безпокойството, но не е ли очевидно, че рецептата е преписана от "Рецептите на Звездев - десерти"?Не знам къде сте проверили.Ето как са написани продуктите за "Кейк с тиква и черен шоколад" от Иван Звездев:125 г тиква, 120 г захар, 1 бр.ванилия, 120 г брашно, 75 мл.олио, 2 яйца, 1 ч.л. какао, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. канела, 50 г стафиди, 25 г орехови ядки, 75 г натурален шоколад. Има ли прилики?!Поне да беше променен грамажа на някои съставки!Свилена Любенова е взела рецептата от сайта на Иван Звездев. Всички продукти и пропорции са преписани! Променила е само реда по който е смесвала продуктите.Сменено е и времето за изпичането.Звездев изпича кейкчетата за 45-50 мин., а Свилена Любенова - за 30 минути.От редакцията:Моля, моля, няма нищо, благодарим за коментара. Господин Звездев едва ли е патентовал тази рецепта. Читателката ни е направила сладкиша, снимала го е, и наистина няма начин да се докаже, че Звездев е единственият, който е направил такъв сладкиш, нито, че е първият. Повечето готварски рецепти все някъде са описани по някакъв начин, и когато не са прекопирани няма начин да се докаже, че са прочетени и интерпретирани от някой друг сайт. Ако не допускаме и случаи като този, то няма да можем да публикуваме нито една рецепта, освен може би една: Сладкиш, специално създаден за Аз жената и наречен Кафяв апетит - Майстор Съни. Ако пък читателката ни искаше да ни ***, щеше да смени поне името на рецептата, което е по-лесно,, отколкото да я преразказва. Ако името не беше същото, вие също нямаше да се усъмните. Затова и ние не търсим по име на рецептата. Отново благодарим за коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 8 rate down comment
Един въпрос ( преди 11 години )
Тази рецепта е на Иван Звездев... Свилена Любенова посочила ли е , че е взела рецептата от там?От редакцията:Преди да публикуваме рецепта, ние търсим в интернет, за да разберем дали не е прекопирана. Не търсим обаче само по заглавие. Наистина, заглавието е като на Звездев, но останалото доста се различава. Свилена не е писала в писмото си, че рецептата й е публикувана на друго място, тоест, тя не я е публикувала на друго място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар