Здраве и красота

Здравословно хранене – посетете дискусията във вашия град

14.10.2010г. / 15 20ч.
Аз жената
Здравословно хранене – посетете дискусията във вашия град

Започва Национална обучителна кампания за здравословно хранене

От 16 октомври до 4 декември в 8 града ще се проведат лекции и дискусии за здравословното хранене. Кампанията е под името „Хранене и хронични заболявания”. Организира се от Българско дружество по хранене и диететика (БДХД)Националният център за опазване на общественото здраве под патронажа на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните.

В рамките на 3 месеца в София, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Пловдив ще се проведат еднодневни лекции-дискусии в два модула. Първият е от 9.00 часа и е предназначен за семейни лекари, а втората част е от 16.00 часа и ще бъде за граждани, неправителствени организации, женски организации – всички, които се интересуват от здравословен режим на хранене.

Присъстващите ще могат да задават своите въпроси относно храни, диета, антиоксиданти, хранене в различни периоди от живота – бременност и кърменедецата и здравословното хранене, хранене при определени заболявания и др.

”Никога не сме делели продуктите на здравословни и нездравословни, а на здравословни и по-малко здравословни. Няма забранени храни” – каза проф.д-р Божидар Попов – Председател на БДХД.

Още много други интересни въпроси ще се разискват: например, че има здравословен маргарин и той се продава у нас; 3 месеца преди бременността бъдещата майка трябва да пие витамин А, желязо и фолиева киселина, детето трябва да се закърми до 1-вия час след раждането, което става в „Болници, приятели на бебето” и др. Ще бъдат развенчани митове за отслабването и може ли приемането на определени храни да оправдае спирането на лекарства за дадена болест.

Ето график на дискусиите по градове:
16 октомври, събота – Варна – Дворец на културата и спорта, зала 20;
17 октомври, неделя – Русе – Хотел „Рига”
24 октомври, неделя – София – НДК, зала 6
30 октомври, събота – Бургас – Дом на народната армия /Военен клуб/
31 октомври, неделя – Стара Загора – Хотел „Мериан Палас”
20 ноември, събота – Велико Търново – Хотел „Премиер“
27 ноември, събота – Благоевград – Американски университет
4 декември, събота – Пловдив – Новотел Европа

Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността към проблемите на здравословното хранене в контекста на последните световни изследвания и българска статистика. Кои са практическите подходи за постигане на рационален и здравословен режим на хранене. Запознаване на населението с възможни проблеми, които може да възникнат от широко разпространявани диети и режими, препоръчвани от неправоспособни лица.

* * *

Храната и раковите заболявания
Децата и храната
За гнусливи майки и злояди деца
Хранене за двама

Коментирай