Здраве и красота

Един месец без сладко – ще издържите ли

21.10.2010г. / 18 52ч.
Надежда Маринова
Един месец без сладко – ще издържите ли

Колко често ядете сладко и кои са здравословните сладки храни

И двата пола обичат сладко, но мъжете по-рядко го признават. Сладкото е особено нужно на женския организъм в периода на полово съзряване, месечния цикъл и бременността. Някои жени обичат сладко повече от други. Някои го ядат всеки ден, други веднъж на седмица или още по-рядко. След всяко ядене на сладко, измивайте зъбите си, за да нямате проблеми с кариеси.

Здравословни заместители на шоколад, бонбони, сладолед, тарталети, мъфини, кремове:
- свежи плодове – грозде и банан са най-сладки
- сухи плодове – смокини, фурми, стафиди
- мед, кафява захар, кленов сироп

Понякога, когато ни се яде сладко, всъщност сме жадни. Изпийте една чаша вода. Друг път, когато всеки ден умираме за сладко, означава, че ни липсва любов - в преносния и физическия смисъл на думата.

Заменете сладкото със: спорт, йога; медитация; танци и секс.

Безспорни ползи от сладкото:

Сладкото повишава IQ – ако ви трябва мозъчна атака, за да решите спешен проблем, наблегнете на черния шоколад. Същото вършат бананите, гроздето, ябълките и орехите.

Сладкото гони стреса и лошото настроение - захарта е 99% въглехидрати, което означава източник на енергия, бързо гориво, което се усвоява почти мигновено. Наблегнете на шоколад, мед и сухи плодове. Опитайте и със спорт.

Сладко за щастие – Сладкото синтезира серотонин (хормона на щастието) и повишава нивото на ендорфините, които предизвикват чувство на наслаждение. Заменете го с разходка, медитация или секс.

Все пак не се самоинквизирайте. Светът няма да свърши, ако си позволите парче торта или купичка от онзи вълшебен крем, който прави майка ви. За да бъде сладкотерапията пълна, яжте ги бавно и се наслаждавайте на всяка лъжичка.

Признайте сега, колко от вас мислят за сладкия шкаф вкъщи?

* * *

Сладко като Е951
Защо пълнеем и какво не бива да ядем
Свалки с палачинки
Цените на ядките и сушените плодове - ноември 2008

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
майка ( преди 11 години )
Вкусът към сладко и солено се култивира у детето още в ранна възраст. Детето копира това, което яде майката и бащата. Като възрастни също можем да ядем по-малко сладко. Човек може всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
lidia ( преди 11 години )
Ами като обичам!Дори и плод-най-сладкия да бъде, със захар и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дида ( преди 11 години )
Сладкиши употребявам много рядко.Но всеки божи ден ям плодове в огромно количество.И те ми задоволяват желанието за сладкишите.По-добре е да се избягват разни вафлички и други от тоя род,че са пълни със соя,а тя е пълна с ГМО. Особено е вредно за децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време