Писна ми

Хелоуин като национален празник

28.10.2010г. / 11 43ч.
Вергиния Генова
Хелоуин като национален празник

Хелоуин е празник, на който можете да видите всевъзможни зомбита, вещици, привидения, сомнамбули, гноми, всякакви човекоподобни същества – със странни лица, със странни черти, свиреп или отчаян поглед.

Движейки се ежедневно в градския транспорт аз виждам същите лица с безжизнен поглед и меко казано странен вид. И се потрисам. Опитвам се да се събудя...
Опитвам се да си внуша, че това е заради ранния час, заради това, че още не съм пила кафе... опитвам се да се заблудя, че аз не изглеждам така. Опитвам се да се излъжа, че не сънувам.
Но е истина! Дали заради пренаселеността и спарения въздух, но хората, пътуващи с масовия градски транспорт изглеждат като маскирани за Хелоуин.
Казвам си – та това е народът! Българският народ! Времето е оставило такива ужасни белези, такива невероятни извивки, че и най-извратеният велик ум, изобретяващ Хелоуински костюми няма да постигне такова съвършенство на чертите – къде примирение, къде злоба, къде отчуждение... Страшно!

Метро пълно с привидения! Автобуси пълни със зомбита!

Хора, събудете се! Хора, усмихнете се! Хора, нали не искате Хелоуин да бъде новият ни национален празник?
Защото към момента Хелоуин ми изглежда напълно подходящ за национален български празник! И все пак... си мисля, че може да направим още един всенароден опит да се усмихваме повече. Да бъдем по-добри и повече оптимисти. Усмивките са безплатни – не ги пазете само за близките си хора. Ведростта е за повдигане на тонуса и настроението. Нека направим още поне едно усилие – за промяна!
Нека сме със страшни очи, отчаяни физиономии само на Хелоуин. Нека си спомним за мъртвото ни минало, съсухрените ни мечти, и загнилите ни надежди и да потъжим на Хелоуин, а след него да възкресим най-доброто, което можем да намерим в себе си и да му дадем крила. Ако всеки направи по едно малко добро до Коледа и накара поне едно омърлушено зомби да се усмихне, ще е имало смисъл. Истински смисъл да сме дишали въздух, да сме се усмихвали и да сме били живи!

* * *

Народни будители, светии, карнавали и страхотии
Хелоуин и има ли тикви у нас?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
лили ( преди 11 години )
Питам се до кога няма да се прави разлика между национален и официален празник? Разликата е огромна - националният празник е един и у нас той е 3 март, официалните празници са повечко(направете сами справката).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар