Елда – как да я заобичаме

28.10.2010г. / 13 22ч.
Ивет Лолова
Елда – как да я заобичаме

Елда или гречка не е типична за българската кухня и рядко присъства на трапезата ни. Има лек стипчиво-горчив вкус, затова нека начинаещите я опитат първо в сладки рецепти. Но с елда има и много солени ястия – стига да намерите вашите любими.

Когато за пръв път купите елда, сварете малко количество за проба. Сложете я като добавка към ястието, не като основен продукт.

Основни начини на готвене:
1. Сварявате за 4-5 минути, изцеждате в гевгир, измивате със студена вода, за да не горчи, пак изцеждате.

2. Изсипвате в голяма купа една паничка елда. Заливате я с вряла вода. Похлупвате и завивате с голяма хавлиена кърпа. На сутринта елдата е готова за директна консумация – като мюсли за закуска, в зеленчукова или плодова салата.

3. Ако правите ястие, сложете сурова елда, също както се готви ориз. За супи прибавете елдата в самия край, за да не се развари.

3. Елда на закуска - мюсли или пастет; салата; основно ястие – в сарми, яхния и др.; десерт – смесена с крем или в плодова баница.

Елда за здраве

Елдата е здравословна храна. Богата е на лесноусвоими белтъчини, включително незаменимите аргинин и лизин; въглехидрати, фибри, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините от група B, PP, P, E и множество елементи: желязо, мед, цинк, бор, йод, никел, магнезий и др. Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене.

Много са лечебните свойства на елдата. При анемия, падаща коса, чупещи се нокти. Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.  Препоръчва се при остеопороза, ревматизъм и артрит. Срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението. Подсилва имунната система. Подобрява зрението. При заболявания на черния дроб. Срещу разширени вени и хемороиди. С една дума – супер-храна.

Къде да намерите елда – на диетичните щандове в магазините, в магазините за здравословна храна и био магазините.

Цената й е достъпна – Около 1.60 за 500 г.

Търсете в магазините светлокафява елда, което означава, че е преминала по-малка технологична обработка. Брашно от елда може да се добавя към хляб и сладкиши. Вкъщи може да си направите сами брашно, като смелите елда в кафемелачката. Използва се като добавка към хляб или сладкиши. Подходящо е за захранване на бебета, тъй като не съдържа глутен.

Яжте елда поне 2-3 пъти седмично, за да почувствате здравословната й сила.

* * *

Свалете около 7 кг на месец с елда
Домашни бонбони с елда и тахан
Салата от елда с чушки
Варено жито като мюсли
Салата с елда, зеле и хумус
Десерт с елда

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ева ( преди 9 години )
Може ли елдата да се консумира и сурова, само предварително накисната във вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Алекс ( преди 9 години )
Чудесна храна, но за тези, които могат да я оценят. За хора, които ценят здравето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
НАДЯ ( преди 12 години )
Някой, който е прилагал диетата с елда нека напише по подробно, точно колко е количеството несварена елда на ден и как я приготвя? Колко килограма е свалил и има ли други ограничение в тази диета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 12 години )
По какъв начин могат да се премахнат люспите на елдата? Има ли предлагане на машинки или други уреди за тази цел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Борис ( преди 12 години )
Гречка се продава много в магазините ПИКАДИЛИ за съжаление напоследък цената й расте непрекъснато заради повсеместното искупуване към Европа и Щатите най-вече и сега е около 8-10лв за кило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Борис ( преди 12 години )
Гречката в момента се усвоявя в цял свят. В америка я засаждат в бившите царевични ниви защото цената й е 8 пъти по висока а защо... защото това е НАЙ-ПОЛЕЗНАТА храна. Европа от години вече замести бившите овеси и тям подобни. Храната на бъдещето казват в щатите. Израснал съм на гречка и никога никой не я е мил ни от слуз ни от нищо. Готви се също като ОРИЗА. Навсякъде и със всичко върви. Най добре е просто сварена, изливате водата слагате краве масло и сиренце и каквото си искате към нея... и да сте живи и здрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Ивет ( преди 12 години )
Към Виктория Йорданова: Макар да не е зърнена култура, а плодно семе от семейство "Ревен", елдата отделя слуз както при накисване за покълване, така и при варене. След като сте я сварили, изсипете я в цедка и я измийте на течаща вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виктория ( преди 12 години )
Здравейте, искам да питам как се справяте със слузта? Имам предвид-варя елдата измивам я със студена вода и после като я ям има някяква слуз. Как да я премахна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 4 rate down comment
ивет лолова ( преди 12 години )
До bebetoКогато за пръв път ядох елда, една позната ме почерпи точно така - сварена елда с малко овесени ядки, кисело мляко и сироп от плодове от бъз. Можете да я комбинирате както желаете. За отслабване - вижте Свалете 7 кг на месец с елда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
bebeto ( преди 12 години )
може ли да комбинирам елда с кисело мляко и 1 лъжица захар. ще има ли отслабващ ефект или обратното ще се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар