Измийте една средно голяма тиква и отрежете капачето и. Извадете семките и влакнестата част. Издълбайте я отвътре, като оставите около 2 см по стените й. Наръсете я с олио и я печете в гореща фурна около половин час. Сгорещете тиган с 2 лъжици олио и запържете до омекване бялата част на 2 стръка праз, нарязани на колелца заедно с 2 скилидки чесън (нарязани ситно). Като омекнат добавете 2 шепи гъби нарязани на тънки филийки, посолете и задушавайте 5 мин. Добавете 200 г настърган кашкавал и 200 г извара, 200 мл бяло вино, лъжица царевично брашно размито с малко вода. Подправете сместа със сол и черен пипер, 1-2 щипки лют пипер, ? лъжичка настъргано индийско орехче и лъжица ситно нарязан копър. Бъркайте я на котлона докато кашкавалът се стопи и получите гъст сос. Изсипете го в опечената тиква и го наръсете с щипка пипер.
* * *
Всички рецепти с тиква на едно място
Фондю по селски
Мраморно фондю с плодове