Продукти:
	За тестото:
	вода – 300 мл
	брашно – около 650 г
	мая – 4 г
	олио – 3 с. л.
	сол и захар – по 1 к. л.
	За плънката:
	морков – 1 бр.
	пиперки – 6-7 бр.
	лук – 3 глави средни
	чери домати (от най-дребните) – 200 г
	картофи – 500 г
	грах – 1 к. ч.
	олио – 5 с. л.
	магданоз
	сол
	За заливка:
	яйца 5 бр.
	прясно мляко – 150 мл
	Приготвяне:
	Зеленчуците се нарязват и задушават за кратко в следната последователност: моркови, пиперки, лук, грах. Отнемат се от огъня и към тях се прибавят сварените и нарязани на кубчета картофи, чери доматите, сол, чер пипер, магданоз.
	От брашното, водата, олио, сол, захар и мая се замесва тесто, което се разточва на кора с дебелина 1/2 см. Кората се разстила в намазана с олио тава (диаметър 30 см), така, че краищата и да излизат извън тавата. Върху нея се изсипва плънката и се залива с разбитите яйца и мляко.
	С опаковата страна на ножа се отстранява излишната кора, като ножа се притиска в ръба на тавата. Краищата на кората се загъват към плънката, прищипва се на няколко места с пръсти, за да се образува красив ръб. Тартата се пече в предварително загрята фурна около 40 мин на 200 градуса. Сервира се топла. Може да се поднесе с айран, кисело мляко, таратор или салата от зеле.
* * *
	 Традиционна рецепта за тиквеник от с. Мечка, Русенска област
	 Сладка пита със сини сливи