Продукти:
1кг малки патладжани (най-добре от продълговатите)
1с. л. сол
1 кг захар
сока от 3 лимона
настъргана кора от 1 лимон
1 ч. л. настърган джинджифил
12 зърна карамфил
2 ч. л. канела
Приготвяне:
Дръжките на патладжаните се скъсяват, а листенцата се откъсват. Патладжаните се надупчват нагъсто с клечка за зъби, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за една нощ в хладилника.
На другия ден се измиват много хубаво от солта със студена вода. Пускат се за 5 мин. във вряща вода и се отцеждат.
Захарта и лимоновият сок се кипват и се отпенват. Добавят се подправките и всичко ври още 5 минути.
Патладжаните се пускат внимателно в сиропа и се варят на слаб огън около 2 часа, докато попият половината сироп. Много внимателно се вадят с решетеста лъжица, за да не се разкъсат, слагат се в буркани (може да се нарежат на 2-3 части) и се заливат с горещия сироп.
Сладкото може да се яде веднага след като изстине, но е по-вкусно като престои.
* * *