Семейство

България отбеляза и 19 ноември

22.11.2010г. / 08 31ч.
Аз жената
България отбеляза и 19 ноември

19 ноември, освен Световен ден на философията, Международен ден за борба с тютюнопушенето и Празник на сухопътните войски в Българската армия, оказва се, е и Световен ден на тоалетните.

Тази година денят беше отбелязан и в България. На 19 ноември над 2 000 деца от цялата страна клекнаха по време на голямото си междучасие като напомняне към политиците, че много от училищните тоалетни имат спешна нужда от ремонт. По последни проучвания 60% от българските ученици споделят, че за нищо на света не биха използвали училищната тоалетна по предназначение, а над 100 училища в страната все още имат външни тоалетни.

Съпричастен с проблема, министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов изпрати писмо до над 600 ученици, учители и родители, които клекнаха в столичното 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов“. Той се ангажира с възможно най-бързо стартиране на дискусия и търсене на възможни разрешения на проблема с неадекватните условия в училищните тоалетни.

Медицински проучвания на Световната тоалетна организация (World Toilet Organization) сочат, че лошото състояние на училищните тоалетни крие изключително сериозни рискове за здравето на децата. Вредният им навик да се стискат в ученическа възраст може на по-късен етап да доведе до редица болести на отделителната система. Между тях е и ракът на дебелото черво – болест, за която България държи първото място в ЕС по брой заболели под 35-годишна възраст.

„Състоянието на тоалетните в училищата, макар и често пренебрегвано или омаловажавано като тема, е всъщност изключително сериозен проблем“, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. „То застрашава не само здравето, но и психологическото и културно развитие на нашите деца. Получаваме сигнали, че твърде често тоалетната в училище е място на насилие, липсва и целенасочена програма за изграждане на адекватната здравна култура на учениците“.

В символично гласуване учениците от 95 СОУ посочиха, че предпочитат да използват тоалетна чиния, а не клекало в училищните си тоалетни. Така изборът на децата съвпадна с избора на здравните специалисти и детските уролози, според които тоалетната чиния е по-здравословна от клекалата.

* * *

Бягство от училище – знак за сериозна детска криза
Конвенция на ООН за правата на детето

Коментирай