Козметика и грим

Добрият грим подчертава естествената красота

22.11.2010г. / 14 16ч.
Аз жената
Добрият грим подчертава естествената красота

Красотата на жената не е в дрехите, които носи, фигурата, която има или начина, по който сресва косите си! Красотата на жената трябва да бъде в нейните очи, защото това е пътят към сърцето й!

А за тези нейни очи, колко грижи са необходими? Като започнем от крем за околоочния контур, различните видове масла, които се използват, за да подхранват по-невпечатляващите мигли (като моите) – рициново, бадемово, от пшеничен зародиш и дрън-дрън. Да не забравяме и коректорите за различните несъвършенства около очите, понякога има нужда и от розова вода, компреси с различни билки, парчета краставици и сурови картофи. Разбира се, това е само началото – следва Негово Величество гримът. Основа, сенки за очи, молив за очи или очна линия – която, лично според мен, вече не би трябвало да се среща по магазините – и, разбира се, спиралата – ако е качествена, може да придаде блясък на очите ви, дори и да не сте спали в продължение на 48 часа и преживявате истинска душевна криза.

Целият този колосален труд, е така наречената грижа за очите на всяка уважаваща себе си жена. След което, разбира се, трябва да потърсим някъде в дълбоката си и красива душа, за да докопаме някое вдъхновяващо чувство, което да придаде блясък на погледа и да покаже на целия свят, че ние имаме не само перфектно изрисуван околоочен контур и дълги, черни и лъскави мигли, но и красива и светла душа. Това за душата го беше казал поета.

Поетът си е поет, и едва ли би се заинтересувал от етапите в разкрасяването ни. Той просто е омагьосан от красивите очи и започва да реди стихове. Много удобно, нали?

За щастие, преди около век жените биват ощастливени от пуснатата на пазара спирала „Maybelline“. Това е първата спирала в историята на козметиката. Любопитно е, че е създадена от съвсем млад студент – Тери Уилямс. Той смесва прах от въглища с вазелин и предлага на сестра си Мейбъл да изпробва творението му. Тя е възхитена. На нея е кръстена спиралата, която излиза на пазара. Това става през 1913 г. През 1914 г. компанията “ Max Factor пуска на пазара „козметика за създаване на капчици около очите“. Това представлявал черен восък, който се размеква и се нанася по ръба на миглите – ново средство за очертаване на очния контур. През 1939 г. Хелена Рубинщайн създава водоустойчивата спирала специално за трупа по балет, а 19 години по-късно и първата спирала с кръгла четка – апликатор, изработена от метал. До ден днешен тя се води за най- добрата за нанасяне на туш върху миглите. През 1960 г. е изработена първата цветна спирала за мигли – „Roll-on mascara“ и „Iridescent mascara wand “ се появяват заедно . Фирмите са Revlon и Max Factor. По това време навлиза модата на дебелата очна линия с черен молив или туш и много пластове спирала. Образът е популяризиран през 1966 г. и става запазена марка за Туиги – известната кльощава манекенка с детско лице и огромни мигли. И до ден днешен някои жени предпочитат този стил, въпреки, че модата в това отношение претърпява доста изменения. Спиралата за мигли – също. Идеите за разкрасяване на миглите стават все по- разнообразни. Появяват се изкуствените мигли, по тях и по очите започват да лепят цветни камъчета и хиляди щуротии. През 2001 г. Дженифър Лопес се явява на връчването на Оскарите с мигли от кожа на лисица, създадени специално за нея от компанията Shu Uemura. Малко след това и Мадона следва примера и. Кичът в изрисуването на очите е лъскавото и привлекателно наследство от 70-те и 80-те години. Брокат, емоция и внушителни мигли…Това се котира и днес на места.

Днешните подобрени варианти на спиралата за мигли съдържат специални масла за подхранване, полимери за удължаване, а някои включват всички желани функции наведнъж – удължаване, извиване и обем. Важен съвет: на опаковката на спиралата задължително трябва да пише, че е минала офталмологичен контрол. При чувствителни очи или контактни лещи трябва да се избере спирала с надпис sensitive или със забележката „без консерванти и ароматизатори“. И... естествено, всичко, с което се прекалява, дава обратен ефект. Добрият грим е добър заради това, че не се забелязва и насочва вниманието на околните не към декоративната козметика, а към женския поглед и „душевната красота“. Ах, тези хора на изкуството.. В каква заблуда живеят и творят...

* * *

Тенденции в грима за Есен 2010
Арабски грим
Трикове за подмладяване с грим
Как да се гримираме?
Дискретен, но разкрасяващ грим- как и къде?
Страстните гримове през есента
Червилото през вековете

Коментирай