Семейство

Да детронираме ли Дядо Коледа?

23.11.2010г. / 10 22ч.
Вергиния Генова
Да детронираме ли Дядо Коледа?

Родители, замисляли ли сте се дали не е време да детронирате Дядо Коледа?
Когато децата са малки, влизаме във вълшебния свят на приказките, учим малките ръчички да пишат буквите и накрая се радваме когато те сами изкажат желанията си на лист хартия. Толкова е мило и сладко, че запазваме първото им писмо до Дядо Коледа.

Първоначално желанията им варират от плюшено мече до количка, влакче или плачеща кукла, но с порастването и желанията им порастват на DVD – плейър, MP3, MP4, скейтборд, различни видове телефони, фотоапарати, ски, сноуборди и какво ли още не.

Някои от тези поръчки надвишават месечния бюджет на семейството и меко казано са непосилни.

Децата понякога са тактични и нарочно не искат тези неща от родителите, а си ги пожелават от Дядо Коледа, както казва моето дете, „за да не си харчиш ти паричките“.

Понякога честно казано съм ревнувала от Дядо Коледа – когато той подарява шейната или мечтания бакуган терен, а за мен остава да подаря книжка за рождения ден, но детската радост тушира моята родителска гордост.

Та когато желанията към мнимия старец стават все по-големи, а ние сме му изградили имидж на добър и щедър, започвам да се чудя не си ли изиграваме сами лоша шега и не се самоматираме с пешката.

И как отиграваме този ход? Казваме, че детето не е слушало? Че Дядо Коледа е преценил, че е още малко за такъв подарък? Казваме, че е загубил писмото или не го е разчел заради лошия почерк. Или направо детронираме представата за Дядо Коледа?

Аз толкова съвестно омагьосвам всички с представата за Дядо Коледа, че въпреки, че никога нищо не ми носи, вече не мога да си представя, че ей така ще си призная, че просто си го измислям. Това е все едно да саморазрушиш цял един свят и цялата снежна Коледна приказка да си отиде с едно щракване на пръстите.

Как бихте постъпили вие в тази игра на „Истината или се осмеляваш!“?

* * *

Всичко за Коледа
Доказателство, че Дядо Коледа съществува
Вярват ли децата ни в Дядо Коледа?
Как магазините съблазняват децата
Какви подаръци очакват децата на Коледа
Детски подаръци за Коледа 2009
Писмо до Дядо Коледа – тема от форума

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Dima ( преди 11 години )
Дядо Коледа не е лъжа, той е художествена измислица, фантазия, красива приказка.Всяко дете се нуждае от приказки. Естествено си идва времето ,когато то пораства и разбира как стоят нещата , но приказката си е приказка ... И ако ние запазим детето в себе си , ще продължим да я харесваме , а не да задълбаваме в прозаични битовизми. Както казва мама Краси , един добър родител ще може да напътства детето си при избора му на подарък с някакви аргументи , така че то да не остане разочаровано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мама Краси ( преди 11 години )
В нашето семейство с две пораснали вече деца правехме следното определяме бюджет за подаръци на деца, като съчетавех полезното с приятното.Купувах подаръците и с помоща на джуджетата и елфите те си пожелаваха точно това,което бях купила. Да намериш верния път към дето си е най-трудното нещо.Децата са различни и пътищата също. ...А ако не е Дядо Коледа Ще бъде рожден ден, имен ден...... Дерзайте и вслушвайте се пове в децата. Те са страхотни учители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Елена Б. ( преди 11 години )
Какви хора сте? Децата трябва да продължат да вярват в доброто:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надя ( преди 11 години )
Да, много е трудно и комплицирано, когато не можеш да изпълниш подаръка от писмото до Дядо Коледа. Тогава се налага да лъжеш, което си е направо гадно. Винаги съм знаела, че една лъжа води до друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Биба ( преди 11 години )
Колкото по-рано го детронираме, толкова по-добре.Децата трябва да израстват в реалността, а не в приказките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мама ели ( преди 11 години )
дядо коледа е международен фолклорен елемент. дори и да убеждаваме децата, че не съществува, целият свят ги убеждава в обратното. нека ги оставим вярата им естествено да отмине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
хаха, да го детронирате едва ли, може би да го дешейнирате, ама и това е станало май в страни, в които не вали сняг. Иначе, дедо ви Мраз, дедо Коледа е голяма работа. Той е успял да излети от бутилката на Кока-кола и се е декокализирал самостоятелно почти, така да се рече. Видя се, че оцелява и при социализъм и съветска империя, оцелява и в Африка и т. н. С една дума, дядо Коледа има нещо много близо с Оня отгоре. Нищо не може никой да му направи. Пък и двамата нещо все около евреи се въртят, сериозна работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Сложен казус е това Дядо Коледа ... и вечен. Мисля, че не можем да го детронираме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар