Свободно време

Учениците в България четат и осмислят трудно

08.12.2010г. / 09 55ч.
Аз жената
Учениците в България четат и осмислят трудно

Според изследване ПИЗА 2009, проведено в 74 държави от целия свят, в което е акцентирано върху грамотността на учениците, България се подрежда на 46-та позиция по способностите на учениците да четат, разбират и анализират текст.

Приблизително 1/4 от българските ученици смятат, че четенето е загуба на време.

Изследването е проведено сред 4508 ученици на възраст 15 и 16 години от училища в цялата страна и показва, че над 40 процента от тях имат елементарна грамотност и изпитват затруднения при осмислянето и интерпретацията на информация.

Според зам. министъра на образованието Милена Дамянова основен проблем в средното образование са учебниците, написани на академичен стил, трудно разбираем за учениците, а също и малкото време за практически упражнения.

* * *

Четенето – тази трудна материя

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Дима ( преди 11 години )
" Според зам. министъра на образованието Милена Дамянова основен проблем в средното образование са учебниците, написани на академичен стил, трудно разбираем за учениците, а също и малкото време за практически упражнения."АБСОЛЮТНО!!! БРАВО НА ЗАМ. МИНИСТЪРКАТА! Крайно време е всички чиновници в това министерство да проумеят, че единствено ТЕ са виновни за краха на българското образование. Към казаното от г-жа Дамянова ще добавя и това, че т.н. АЛТЕРНАТИВНИ учебници, издавани по всеки предмет са само за това "човекът", който ги разписва преди да отидат за печат да се "ПОНАГУШИ" с пари...ама с мноооооого пари! Децата само страдат от това безумие, родено от болен мозък, зависим само и единствено от финикийските знаци. Помислете си само за един казус - дете в 5 клас се премества по домашни причини от едно училище в друго... и сменя не само училището, а и учебниците. Имате ли представа какво се случва с психиката на това 11 - 12 годишно дете? Лошото е, че на никой в тази държава не му пука - затова и резултатите са такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар