Свободно време

„Тайното знание“ – Рут Клайдсдейл

08.12.2010г. / 11 22ч.
Аз жената
„Тайното знание“ – Рут Клайдсдейл

От песента на Орфей до мистичните учения на XX в.

Във всяко време има хора, водени от копнежа да разберат какво се крие отвъд физическата реалност. Книгата „Тайното знание“ е пътешествие в магическия свят на тези, посветени в тайните на Вселената, хора – антични философи и мъдреци, астролози и алхимици, магьосници и медиуми, учени и хора на изкуството, създатели на тайни общества и спорни фигури от сферата на духовността. Изначалният човешки стремеж към истината е пътеводна звезда за всички тях – както за посвещаваните в древногръцките ритуали в чест на Дионис и Деметра, така и за всички следващи пазители на тайното знание, описани в тази книга:

  • античните философи с тяхната любов към истината и желанието да открият смисъла на човешкия живот
  • персийските магьосници, използвали сложните техники на астрологията и алхимията, за да разберат и овладеят силите, управляващи Вселената
  • ученият мистик Марсилио Фичино, чиито трудове вдъхват нов живот на древната мъдрост и спомагат за разпространението й в епохата на Ренесанса
  • Питагор, Парацелс, Галилей, Коперник, Нютон и много други гении, в чиито научни постижения и теории могат да бъдат открити семената на скритото познание
  • велики творци като Данте и Шекспир, Милтън, Йейтс и Кандински, използвали мистичните идеи, за да достигнат до съзнанието на хората чрез света на въображението
  • тайните общества и ню ейдж движенията, чиито ритуали са своеобразни съвременни мистерии

Днес книжният пазар и интернет изобилстват от информация за т. нар. „тайни на Вселената“ и за това как чрез познание за невидимия свят човек може да подобри живота си – от филма „Тайната“ и книгите за позитивно мислене до многобройните наръчници по астрология, нумерология и най-различни методи за предсказване на бъдещето. Идеите на всички тези „модерни“ автори обаче не са нещо ново – корените им са столетия и дори хилядолетия назад в миналото. Целта на тази книга е да открие изворите на т. нар. мистично или езотерично знание и да проследи как през вековете то е било почитано или заклеймявано, приемано с уважение или насмешка, поставяно на пиедестал или привидно обвивано в забрава, но така или иначе, винаги развивано, обогатявано и в крайна сметка, оцеляло до днес.

Авторката Рут Клайдсдейл търси този извор тук, на Балканския полуостров. Според нея първосъздателят на западните мистични традиции е Орфей – легендарният тракийски певец. Тук Орфей обаче не се разглежда като митологичен образ, а като жрец и шаман, като създател на цяло едно ново учение – орфизма, което изисква посвещение в тайното знание чрез изпълнението на специални ритуали, наречени Мистерии.

Днес думата „мистерия“ има доста по-различно значение от това, което е носела в Античния свят. Мислим, че означава пъзел, който трябва да се разреши, или нещо, за което гадаем, докато не разкрием тайната. Но за древните тази дума е съдържала много по-дълбок смисъл. Свързвали са „мистерия“ с „мистичност“. Да участваш в някоя от Мистериите те правело мистик: това означавало посвещаване в познанието за други светове и различни измерения. И те променяло за цял живот.

В контраст с пантеона на гръцките богове орфизмът за пръв път прокарва монотеизтичната теза за върховенството на един бог и посочва как, като води определен начин на живот и бъде посветен в Мистериите, човек може да разчупи омагьосания кръг между раждането и смъртта и да се слее в Божественото.
Авторката на книгата няма за цел да описва в дълбочина отделните философски системи, а по-скоро да изследва кои теми и идеи говорят за приемственост между тях. Според нея именно в тези паралели и свързващи нишки трябва да търсим съхранената през вековете мъдрост. Подобна идея е например концепцията, че духовното просветление може да бъде постигнато само след като човек, метафорично казано, изпита смъртта приживе – т. е. преминавайки през мрак, объркване и дори страдание. Срещаме я в Елевсинските мистерии, при философа Хераклит, в алхимията, при ренесансовия астролог Марсилио Фичино, а също и скрита в някои от най-добрите шедьоври на театралното изкуство. Други подобни свързващи идеи са вярата в безсмъртието на душата, принципа за хармонията във Вселената и убеждението, че човек може да се синхронизира с тази хармония, ако познава космическите закони.
„Тайното знание“ е един своеобразен преглед на алтернативната духовна история на Западния свят. Пътешествието през скритата мъдрост ще направи всеки любознателен читател част от веригата на всички онези просветени души, които с талантите и прозренията си са открехвали малко по малко вратата на човека към неговото собствено съвършенство.

Рут Клайдсдейл е магистър по история на изкуството и автор на статии по философия и религия в английски и американски издания. Има диплома по астрология. Изнася лекции в Националната галерия в Лондон и е преподавател по ренесансово изкуство. Проявява специален интерес към изучаването на космическите символи в творбите от тази епоха.

Дата на излизане: 7 декември 2010 г.
Формат: 16,5 х 23 см
Обем: 304 с., черно-бели илюстрации
Корица: мека
Корична Цена: 17,95 лв.
Издателство „AMG Publishing“

* * *

„Душите индиго“ – Разбери кой си и каква е твоята мисия
„Водолеите“ – делфините и 2012 г.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Borislav ( преди 11 години )
Авторката на Тайното знание е неграмотна, тъй като внушава че Орфей е древногръцки мислител. Рут Клайдсдейл по-добре да си смени амплоато, защото написаното от нея е профанизиране на темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар