Мандарини по 2.40 или по 0.65 лв./кг, банани по 1.70 или по 0.70 лв./кг, лимони по 4.00 лв./ или по 0.84 лв., кгябълки по 2.30 или по 0.80 лв./кг
Това са цените през изминалата седмица: първите са от малките магазинчета, а вторите – от Женския пазар и от Кауфланд (това не е платена реклама, а услужлива информация за пресметливи купувачи). Вярно е, че надценката отива за наем на магазина, отопление и заплата на продавачи, докато на пазара - разходите са далеч по-малко.
Плодове и зеленчуци трябва да ядем всеки ден, но често поради другата храна, за тях не ни остава място в стомаха. Другата причина е, че струват много по-скъпо от останалите хранителни продукти. Масово явление е, малки магазинчета не само в центъра на София, но и в кварталите да слагат етикети с космически цени. Тогава съвсем естествено им приляга табелата „Бутици за плодове и зеленчуци” и не защото стоката е бутикова – от бабината градина или био. Не знам дали подобна табела привлича или отблъсква купувачи, но аз след като сравних цените, повече не влизам в този магазин.
Още веднъж да си припомним:
- плодовете и зеленчуците трябва да бъдат основната ни храна и пресни, а не сготвени;
- салата се яде и без задължителната компания на чаша ракия;
- прясната салата не бива да бъде изцяло заменена от туршията;
- пържените картофи не се броят за зеленчук;
- пица, дори със зеленчуци, не е добра закуска;
- маслините са туршия;
- кексът с ябълки, круши и др. не замества пресния плод;
- плодове и зеленчуци се ядат отделно;
- плодовете не се ядат за десерт, а в отделно ядене – най-често на закуска сутрин или следобед;
- сурови зеленчуци, които можем да ядем през зимата на пръчици, салата, малки парченца или на сок: моркови, зеле, цвекло, ряпа, алабаш, карфиол, праз лук.
А вие какво предпочитате - 1 парче торта за около 3.00 лв. в сладкарница или 3.5 кг. ябълки?
* * *
На всяко пазаруване хвърлям 10 лв. в боклука
3 есенни зеленчука, които трябва да влязат в кухнята
Суровите плодове и зеленчуци - укрепват имунитета