Семейство

За най-вкусните коледни сладки и сладкиши

11.12.2010г. / 12 59ч.
Аз жената
За най-вкусните коледни сладки и сладкиши

В студените декемврийски дни няма нищо по-хубаво от уюта на топлия дом, когато цялото семейство е събрано около празничната трапеза. Печенето на коледни сладки и сладкиши, ароматът на ванилия и топъл шоколад, свежият дъх на лимон и портокал сигурно допринасят за коледно настроение.

За да бъде резултатът гарантирано апетитен сме подготвили няколко съвета за печенето на коледни сладки и сладкиши:

1. За коледните дребни сладки е подходящо ронливо маслено тесто. Необходимите продукти за него са брашно, бакпулвер, захар, масло(маргарин), ванилена захар, есенция ром или лимон и в зависимост от рецептата яйце, заквасена сметана, ядки и др. От всички продукти се омесва гладко тесто, след това се увива в домакинско фолио и се оставя за около 30 мин. в хладилника. По този начин мазнината в него ще се втвърди и ще улесни по-нататъшната му обработка (разточване и/или изрязване на сладки).
Не използвайте течна мазнина (олио, зехтин, течен маргарин), защото тестото няма да се оформи добре и при печенето ще се свие. Не импровизирайте и със самоволно добавяне на допълнително брашно, защото по този начин тестото ще стане трошливо, а печивото твърдо.

2. Изрязване на дребни сладки – Разделете тестото на порции, разточвайте ги една след друга върху леко набрашнена повърхност и изрязвайте сладките с формички. Опитвайте се да остава възможно най-малко излишно тесто, защото при повторно замесване и набрашняване то става все по-сухо и трошливо. За да не залепва тесто за формичките, от време на време ги топвайте в малко брашно.

3. Ронливото маслено тесто се съхранява, като се увие в прозрачно фолио, после в плик и се замрази. Преди да използвате замразеното тесто, го оставете да се размрази на стайна температура, без топлинно въздействие.

Нашето предложение за дребни сладки са „Пламтящи сърца“.

Няма трапеза на Бъдни вечер, на която да липсва коледна пита с късмети. Замесването на тестото звучи предизвикателно, но следвайки следните основни съвети, успехът е гарантиран.

1. Сухата мая се смесва с брашното, а не се размива в течност. Първата стъпка е да се смесят брашното и маята и да се пресеят в купа, където се добавят останалите продукти съгласно рецептата. За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо течността (мляко или вода) да не е студена, а с температура около 37°C – хладка към топла.

2. Тестото с мая не се пече веднага след омесването, а за да стане пухкаво се оставя да втаса на два етапа. Първото втасване е след като всички продукти се омесят до гладко тесто – тогава съдът се оставя да престои на топло (в близост до отопление или до фурна), докато видимо увеличи обема си.

3. След първото втасване тестото се премесва още веднъж върху леко набрашнен плот, оформя се по рецептата (в питата се поставя парата), поставя се в съда за печене и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си. Така тестото ще остане пухкаво след изпичане.

Можете да изненадате приятно вашите близки и да създадете още повече настроение, като поднесете на празничната трапеза красивото сладко изкушение – „Къщичка в снега
Ефектът ще ви очарова!

* * *

Звездни шоколадови прозорчета
Снежен човек

Коментирай