Продукти:
микс от сурови ядки - орехи, лешници, бадеми, кашу
вода - съвсем малко или натурален сок от портокал
захар
ванилия
канела по желание
ленено семе и сусам
Количеството е по желание в зависимост от количеството на ядките.
Начин на приготвяне:
В тенджерка кипваме водата. Прибавяме захарта, ванилията и канелата, смляно ленено семе и сусам. Разбъркваме. Изсипваме в нея ядките и отново бъркаме. Сваляме тенджерката от котлона и продължаваме да бъркаме, докато сместа стане суха.
Оставяме да изстинат. Прибираме на скришно (за да не ги изядете още същия ден) и сухо място, но не в хладилник, докато дойдат празниците.
Бел. авт.: Ако в тенджерката сложите малко масло и съвсем малко вода, ще получите карамелизирани ядки. В този случай ги оставете да изстинат добре разпределени върху тавичка, дъното на която сте покрили с хартия за печене или домакинско фолио, за да не залепнат.
Вижте още:
Захаросани портокалови корички