Продукти:
За палачинките:
3 яйца
500 мл прясно мляко
брашно, колкото е необходимо за получаването на смес с гъстотата на боза (мама така ме е учила:))
1 щипка сол
чубрица
черен пипер
маргарин
За плънката:
колбас по избор (салам, кренвирши или пушено месо)
кашкавал – за плънката, твърд, който не се разтапя
кашкавал настърган за пица, който леко ще запечем
топено сирене
кисели краставички или печени чушки
маслини
(чери домати или гъбки от буркан)
Приготвяне:
Разбиват се яйцата с млякото и постепенно се добавя брашното, за да не стане на бучки. (Аз лично използвам пасатор:)). Сместа се овкусява с щипка сол, чубрица на вкус и малко черен пипер.
В нагорещен тиган се слага малко маргарин, след разтапянето му с черпак се дозира от сместа. Като порозовеят по краищата палачинките се обръщат.
Колбасът, твърдия кашкавал и краставичките (или чушките) се режат на ивички. Маслините се почистват от костилките.
Палачинките се намазват тъничко с топеното сирене, по средата се нареждат продуктите на ивички. Навиват се на руло. Нарязват се на по- едри шайби и върху всяко парченце се слага от настъргания кашкавал, мъничко чубрица и по парченце маслина. Парченцата се забождат през средата на палачинката, така че да не се развие, с клечка за зъби или се нареждат през разстояние, в което разстояние може да се добавят чери доматчета или стилизирани гъбки, по няколко на дървени шишчета.
Запичат се за кратко в нагорещена фурна, за да се разтопи леко настърганият кашкавал.
Сервират се в голяма парти чиния, а за напитка бяло вино.
* * *