Писна ми

Екопочва и други опасности за малки деца

08.01.2011г. / 18 23ч.
Надежда Маринова
Екопочва и други опасности за малки деца

В края на декември 2010 г. Комисията за защита на потребителите обяви, че екопочвата е опасна и я и, че я изтегля от магазините. Даже някъде бяха глобени търговци, че нямат документи за произход и безопасност на стоката. Да, нарушение има, що се отнася до липсата на документи. Въпреки това малките пакетчета с разноцветни желирани зрънца все още може да се намерят в търговската мрежа.

Въпросът е доста спорен този път. Екопочвата се продава в цял свят и не е забранена. От друга страна всички майки знаят, че когато имат бебе и малко дете, домът им трябва да е добре обезопасен. Достъпните контакти да бъдат покрити с капачета, да няма покривки на масите, долният ред на библиотеката или секцията да е изпразнен от чупливи, тежки и остри предмети, да не се оставят ножове и вилици на достъпно за детето място, за да не се нарани и още много други неща.

Въпрос на лична преценка е майката да не купува еко почва, докато детето й не порасне достатъчно голямо, за да разбира, че зрънцата не са бонбони и не стават за ядене. Иначе кое малко дете на възраст между 1 и 5 години ходи само по магазините, за да му попаднат в полезрението пликчетата с екопочва и да си я купи?

Не бих си правила експеримент да сдъвча няколко зрънца екопочва, но смятам, че няма нищо опасно да имам няколко саксии вкъщи с красиви цветни топчета. Да не забравяме, че има пластмаси, които са опасни при нагряване, защото отделят вредни вещества, които попадат в храната. Опасни са и стари алуминиеви тави, тенджери и купички за крем-карамел, но все още някои домакинства ги използват. Опасно е да пием вода от пластмасова бутилка, която се е стоплила от слънцето. Списъкът може да продължи още. Опасни за здравето са също мобилните телефони и микровълновите печки, но всички ги ползваме, включително и децата ни.

Аз смятам, че дори истинските желирани бонбони изобщо не са полезни за децата, заради изкуствените подсладители и оцветители.  Знам, че много майки ще ме подкрепят, но това е тема за друга статия.

Вижте още:
Екопочва – 5 начина за употреба
Предупреждават за опасни детски креватчета и барабанчета
Проверяват и спират опасни детски стоки
 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Elka ( преди 11 години )
Тази комисия да подхване храните , произведени от суровини с ниска хранителна стойност . Именно ***, които консумираме от години, са опасни за здравето и живота на всички хора в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
didatzeni ( преди 11 години )
Напълно съм съгласна с авторката на статията.Който има малки деца да не купува.Но какви са тези глупости да се изтегли от магазините.В Гърция има еко почва-не е забранена.Нови глупости пак измислиха някои "умни" хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар