Тя, звездата

Яна Петкова: Правете живота си вкусен и интересен всеки ден!

10.01.2011г. / 08 38ч.
Мария Дуковска
Яна Петкова: Правете живота си вкусен и интересен всеки ден!

Яна Петкова бе един от лекторите на наскоро провелия се форум Храна, организиран от Горичка, с медиен партньор Az-jenata.bg. Яна посвети своята лекция основно  на културата на хранене и има ли тя почва и приложение по нашите географски ширини.

По професия Яна е винен консултант и търговец, изготвя винени карти и консултации на частни изби, занимавала се е и с внос на висококачествени и редки вина от Австрия, Австралия, Франция и Нова Зеландия. Освен това е абсолвент на Австрийската Винена Академия - клон на British Wine and Spirit Education Trust и горд собственик на единствената българска онлайн енциклопедия за вино – Vinoto.com. Яна често изнася лекции в курсове по дегустация и култура на виното.

Може ли здравословната храна да бъде вкусна и какво представлява, според Вас?
Аз лично съм привърженик на умерената здравословност на храната, такава беше и моята тема на Форум Храна, ставаше въпрос за културата на хранене. Аз съм твърдо убедена, че здравословната храна може да бъде вкусна, като тя е здравословна едва, когато е балансирана, поне според мен. Все пак, още от древността, когато лекарството и отровата са се отличавали само по дозата, която се предписва, така за мен и храната може да бъде вредна и здравословна, в зависимост от количеството и качеството на продуктите. Но най-вече е необходимо храната ни да е балансирана.

Вие споменахте в лекцията си, че човек се възпитава още в семейството и придобива тази култура на хранене. Ако обаче в семейството не се е отделяло такова внимание, възможно ли е този пропуск да се навакса вече в по-зряла възраст?
Това може да се случи, но е необходимо човекът да има вродена любознателност и кулинарна интелигентност. Защото аз в моята работа често се срещам с хора, които не са по-зрели от 18 години и все пак са кулинарно закоравели, те вече знаят, могат и много добре разбират какво точно им се яде, точно въпросните кавърма и гювеч, и аз винаги се възмущавам на това колко нелюбознателни и неотворени са те. А пък човек може и на 50 години да е, моята майка на 70 години започна да готви на баща ми пене с броколи и т.н., но ако човек е бил лишен от такава кулинарна среда, не е израснал в семейство с такива интереси, не е невъзможно да се превъзпита кулинарно, достатъчно е да има елементарна доза любопитство и да обича да се храни, да се грижи за себе си. Хората трябва да разберат, че те си дължат удоволствието от добрата храна, добрия вкус, добрия начин на живот и това не е задължително да е скъпо.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?
Че храната трябва да е много и евтина.

А мислите ли, че българинът има култура към виното?  Известно е, че имаме традиции във виненото производство и консумация,  но дали умеем да разпознаваме качествения елексир?
Твърдо не. Вече толкова години се занимавам с вино и мога да го кажа. Българинът в момента я гради тази култура, но като че ли изпитва по-голяма гордост от това, че има традиции, отколкото някаква винена култура. Но се забелязва и тенденция, че страните, които не произвеждат масово грозде, като Англия, Холандия, имат по-голяма култура относно виното, защото са и по-големи потребители. Засега може да се каже, че българинът е в процес на изграждане на такава култура.

Бихте ли отправили едно пожелание към нашите читателки?
На вашите читателки пожелавам да правят нещата с любопитство, култура, да го правят най-вече вкусно и да отделят внимание всеки божи ден, за да си направят вкусен и интересен живота!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
123 ( преди 11 години )
Когато си безработен за каква храна да говорим ее. излишно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
didatzeni ( преди 11 години )
Чудесна статия и много вярна за съжаление.Кога ли българина ще се събуди най-после?За това сме първи в Европа по смъртност-няма култура на храненето.И пишете по-често такива статии,дано се посъбуди българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Светослав ( преди 11 години )
Браво, Яна!Дай Боже, повече такива форуми и повече хора с разбиране, по тези въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар