Здраве и красота

Сурови какаови зърна утоляват апетита при диета

11.01.2011г. / 09 46ч.
Ивет Лолова
Сурови какаови зърна утоляват апетита при диета

Суровите какаови зърна са незаменима храна по време на диета, защото утоляват апетита.

Суровите какаови зърна са нов продукт в България. Имат специфичен, леко горчив вкус, който прилича малко на кафе. Сложете едно какаово зърно в устата и го задръжте малко, за да се овлажни от слюнката. Леко го схрускайте. Дъвчете бавно и не бързайте да го гълтате.

Хранителна стойност:
Суровите какаови зърна са богати на протеини, мазнини, фибри, желязо, калций, магнезий и витамини от групата B, C и E. Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо.

Цена: 250 г – 16.55 лв. – 17.00 лв. Продава се в магазините за диетични и био храни.

Счукайте зърната в хаванче, за да ги използвате в сладки рецепти. Но тъй като ценността им е в суровия вид, по-добре не го печете. Може да включите в състава на сурови домашни бонбони, в шейкове или за поръсване и овалване на сладки и сладкиши, мюсли с овесени ядки. Най-добре хрускайте суровите какаови зърна цели.

Със суровото какао може да излъжете апетита при диета, защото то засища и дълго време не чувствате глад. Друга негова особеност е, че не те кара да ядеш още и още от него, както става с млечния сладък шоколад. Това го прави незаменим продукт, който храни и дава енергия в забързания градски живот, по време на продължителна екскурзия в планината или за пътуване, когато искаме да се подкрепим и да хапнем нещо бързо и веднага.

Това е храна, популярна сред хора, които се хранят здравословно, суровоядци, вегани и вегетарианци. Много често, когато сте гладни, посягате към чипс, солети и вафли или към блокче шоколад. А това са нездравословни храни и са забранени, когато сте на диета. Ето в този случай е добре да имате в джоба си пликче със сурови какаови зърна.

Индианците са наричали какаото храна на боговете. Някои съвременни учени смятат, че индианците от Централна Америка, които консумирали много какао са боледували по-рядко от рак и диабет.
А пък ние, като се замислим, дебели индианци също са били рядкост.
Вижте още:
Как да слабеем от любимия шоколад
Трикове на отслабването
Овесени ядки - супер храна на добра цена
Вталяваща подправка замества шарената сол

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Milena ( преди 11 години )