Свободно време

Съвети за начинаещи кънкьори

12.01.2011г. / 20 56ч.
Вергиния Генова
Съвети за начинаещи кънкьори

Времето на пързалките е сега. Побързайте, защото това е сезонно забавление! Не използваме ли хубавите страни на зимата ще сме доста депресирани от студа и мъглата.

Затова първо изберете пързалка:
Вижте какви са наличните във вашия град. И каква предпочитате - открита или закрита?

Изберете кънки.
Не е необходимо да си купувате. Навсякъде имат богат асортимент от номера и марки.
Има хокейни и фигурни кънки, пластмасови и кожени, с шраймери и с връзки.
Най-добре е да започнете с хокейни, но не забравяйте, че когато отидете на пързалката може да няма точно такива, каквито ви препоръчваме или каквито ви харесват, но опитайте с каквито има.
Важното е да не са ви нито малки и да ви убиват, нито да са ви хлабави и краката ви да се кривят в глезените. Стягайте ги добре, ако са с връзки. Пригответе си по-дебели три четвърти чорапи, за да не се впиват кънките в крака.

Не забравяйте ръкавици. Може да сте по-леко облечени докато карате кънки, но ръкавиците и шапката са почти задължителни. /Особено за начинаещи./

Ако за първи път се качвате на кънки, правете първите си опити близо до мантинелата. Така няма да пречите на другите, а и няма да рискувате да ви бутнат, ще придобиете по-голяма увереност и ще може да карате със свое собствено темпо.

Дръжте тялото си леко приведено напред и се опитвайте да балансирате, краката стегнати и леко присвити в колената. Ако паднете ще паднете напред, а няма да се люснете назад, което е доста по-опасно. Не ръкомахайте много, защото това ще ви приближи много бързо до леда.  Бъдете внимателни, за да бъде карането на кънки удоволствие, но знайте, че на всяка пързалка има медицински пункт – при нужда се обръщайте към медицинския персонал там.

Не се дръжте за ръка с някой друг начинаещ, защото е много вероятно и двамата да се озовете на леда.

Започнете бавно да ходите по леда, като пренасяте тежестта от единия на другия си крак. При всяка една крачка отлепвайте кънката от леда. След това леко започнете да се приплъзвате и докато се усетите вече ще се пързаляте и ще трябва да се научите да спирате.
Спирането при начинаещи. Ако сте следвали съвета да се пързаляте близо до мантинелата, най-лесно е веднага да се хванете за нея. След като видите, че с опора се спира лесно, опитайте просто да завъртите единия крак навътре, пренесете тежестта върху него и заорете в леда – ето едно предимство кънките да имат зъби..
 

Сигурно ще ви се случи и да паднете. Въпреки че както при плуването – начинаещите плувци трудно се давят – просто защото внимават много повече от другите. Не забравяйте че и да паднете при малка скорост и правилна стойка – леко приведени напред – няма да ви се случи нищо страшно – най-много леко да се насините. Както и да паднете трябва да станете като застанете на колене и леко се хванете за мантинелата, за приятел или добър човек, който се е притекъл да ви помогне. Ако сте готина мацка може да падате, докато не ви подаде ръка принцът на вашия живот. Ще го помните цял живот!
 

А ако искате да се научите по-бързо и да се чувствате по-уверени първите няколко пъти на леда, си наемете кънки учител. Огледайте се за платените инструктори или за мачовците на пързалката. Но ако батковците решат да ви направят мечката на начинаещия в средата на пързалката – не им се сърдете.

* * *

Цените на 6 ледени пързалки в София
Здраве през зимата – закаляване със сняг
Пъстри ръкавици за добро настроение

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Поли ( преди 11 години )
Без да претендирам,че съм опитна кънкьорка-пързаляла съм се само 5 пъти-бих казала,че аз лично предпочитам фигурните кънки пред хокейните. Първия път ми дадоха някакви,с които почти не се пуснах от мантинелата. Втория ми дадоха фигурни и нямах никакъв проблем. Според мен най-важното е като станеш от пейката и направиш няколко крачки,да чувстваш сигурност и удобство,а не да се чудиш къде да се хванеш. Това за чорапите също е много вярно,но пак си е до кънки-първите ме бяха ожулили доста,вторите не ги усещах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар