Меню
Готварство

Кисел

17.02.2005г. / 09 05ч.
Аз жената
Кисел

Ако имате пасатор, можете да приготвите тази рецепта бързо и лесно.

Обелете и нарежете плодовете, с които разполагате. Поставете ги в мензурата на пасатора заедно с мед или подсладител, прибавете лимонов сок на вкус и пюрирайте. Изстудете кисела в хладилника и сервирайте.

Предлагам на вашето внимание още няколко нашенски рецепти за изготвянето на кисели.

КИСЕЛ ОТ ЯБЪЛКИ

Измиваме и обелваме 100 гр. ябълки, след което ги заливаме с чаша вода и ги сваряваме до омекване. Прецеждаме и поставяме сока на огъня. Прибавяме 2 лъжици мед (или изкуствен подсладител), а след това и 1 лъжица, разтворено в хладка вода пшеничено или картофено нишесте. Докато прибавяме нишестето, не преставаме да бъркаме сместа. Изстудяваме за час- два в хладилника.

По същия начин можем да приготвим кисел от круши или дюли.

КИСЕЛ ОТ ЯГОДИ

За този великолепен кисел ще са ви необходими 200 гр. ягоди, които трябва да намачкате и залеете поне със 100 гр. втечнен мед. Разбъркайте плодовото пюре добре и го оставете да престои 2- 3 часа. След това прецедете ягодите, поставете ги на огъня, залейте ги с 2 чаши вода и ги кипнете.

Прецедете отварата, прибавете към нея 5 лъжици нишесте, разтворено във вода и кипнете тази смес отново. При снемането и от огъня, налейте отделения от суровите ягоди сок. Разбъркайте, изсипете в подходяща купа и охладете. След като киселът се желира, той се изсипва върху подходящо плато и се сервира.

Повече от ясно е, че вместо мед можете да използвате и подсладители.

Коментирай