Поредица документални филми „Женско пространство. В търсене на други жени“

26.01.2011г. / 14 56ч.
Аз жената
Поредица документални филми „Женско пространство. В търсене на други жени“

От 7 до 10 март 2011 г., 18.00 ч., Тържествена зала, Институт Сервантес-София, ул. „Съборна“ 1
Вход свободен.
7 март – „Танц на свобода. Последните девадаси“
8 март – „Африканска принцеса“
9 март – „Таполого“
10 март – „Те разказват“
Филмите са със субтитри на български език.
На 10 март, след прожекцията на „Те разказват“, останете на заключителния дебат с Диана Иванова, журналист и документалист, и Маргарита Илиева, заместник-председател на Българския хелзинкски комитет.

По повод Международния ден на жената, 8 март, Институт Сервантес-София представя поредицата документални филми „Женско пространство. В търсене на други жени“. Това са четири филма, които ни разкриват четири различни женски реалности от много отдалечени в културно отношение и в пространството места – Индия, Африка и Бразилия. Те ни показват как жените там се борят срещу тройната дискриминация – да си чернокожа, да си жена и да си бедна.
Гледайки тези филми си даваме сметка, че феминизацията на бедността без съмнение е един от най-видимите и драматични резултати на миналия век. Филмите показват несправедливи ситуации, ситуации на малтретиране и бедност, пораждащи силна тревога, но в крайна сметка са и епизоди, демонстриращи доверието в начините по които човешкото същество, в този случай жената, пристъпват към бъдещето, опитвайки се да подобрят настоящето и уповавайки се на надеждата. Контекстът, от който поемат към нас тези документални филми, също трябва да се осмисли на геополитическата карта: сложна, но и много враждебна за местата, лишени в най-голяма степен от благоприятни условия за живот. Идеята на испанските режисьори-документалисти е да се изгради поредица с колективни истории, които да са крачка напред в разказите на заснетите, които тръгвайки от едно ужасно и несправедливо минало, вече говорят за възможностите на бъдещето. Кара ни да помислим за политическата позиция за подобряване живота на тези жени, да оценим как те въпреки всичко ни предават различните си познания, творческите си и изпълнени с очаквания за бъдещето мисли. Задължава ни да се доближим до тези светове и да ги осмислим по различен начин.

Именно с цел осмисляне на филмите, Институт Сервантес-София Ви кани да участвате в заключителния дебат, на който ще се обсъдят темите, засегнати в документалната поредица.
Водещи ще бъдат Диана Иванова, журналист, писател, документалист и Маргарита Илиева, заместник-председател на българския хелзинкски комитет. Диана Иванова е и сценарист на филма „Градът на жените Баданте“, който разказва историята на малък град в Северозападна България, променил се заради ролята, която жените му играят в разрастващия се пазар на услуги на Стария континент. Маргарита Илиева е правозащитничка и води дела в български и международни съдилища за нарушени основни права на личността. Има смелостта публично да се застъпва за правата на човека.
Останете и Вие на заключителния дебат и изкажете Вашата гледна точка за гражданските права на жените по света или просто споделете това, което филмите от „Женско пространство. В търсене на други жени“ са ви накарали да почувствате.

Ето и подробностите за филмите:

7 март 2011 г., 18.00 ч.
Танц на свобода. Последните девадаси
Ана Пиниля, 2009
Продукция: Сандалууд Проджект, в сътрудничество с АЕСID
Сценарий: Ана Пиниля
Музика: Трансмюзик (Sounds from the unknown) и Джамалканди Санга
Оператори: Вихай Кумар и Амрут Чарантимат
Монтаж: Ернандес Агудо
Глас зад кадър: Олга Ернангомес
Времетраене: дългометражен – 58 мин.
Формат: DVD
Оригинална версия: английски и каннада; четеният текст е на испански език.
Субтитри: испански и български език
Документалният филм е плод на проект, осъществен в Карнатака (Индия). Той представя живота на социалната и религиозна група на жените девадаси, слугини на богинята Йелама. Историята на девадасите ни връща в далечния VI век, когато се ражда тяхното представление в рамките на изпълняваната предимно от жени ритуална служба, отдаваща почит на боговете, като социалното им предназначение е било да подсигурят процъфтяването на същото. Отдадени на танца, музиката и поезията, те създали полу-матриархална система, позволяваща им да поддържат заниманията си. Днес, след като са изхвърлени от храмовете, тези жени оцеляват, като се занимават с религиозна проституция, нелегална практика във въпросния щат от 1982 година. В този контекст впечатление правят усилията на група социални организации, които работят в защитата на тази общност, за да могат девадасите да разполагат с медицинско обслужване и превенция, както и за да се предпазят децата им от сексуалния трафик.

8 март 2011 г., 18.00 ч.
Африканска принцеса
Хуан Лагуна, 2007
Продукция: Продуксионес Береберия
Сценарий и монтаж: Хуан Лагуна
Музика: Сусо Саис
Звук: Перико Валеро
Глас зад кадър: Марем Ндиайе
Времетраене: дългометражен – 78 мин.
Формат: Бетасам. Представяне на DVD
Оригинална версия: испански и волоф
Субтитри: испански и български език
Квалификация: подходящ за всякакъв вид публика.
Танцьорката Соня Сампайо се омъжва за Пап Ндиайе, сенегалски музикант. Документалният филм разказва тяхната история и тази на дъщеря им Марем, също танцьорка, която емигрира в Европа на четиринадесетгодишна възраст. Нито Африка се оказва такава, каквато Соня я вижда в мечтите си, там тя трябва да дели съпруга си си с останалите жени на Пап; нито Европа е такава, каквато си я представя Марем, след като открива, че по улиците няма деца и отново съществува толкова много бедност. Това е история за любовта, музиката и танца, в която жените са главните действащи лица.

9 март 2011 г., 18.00 ч.
Таполого
Габриела и Сали Гутиерес Дюър, 2007
Продукция: Естасион Сентрал де Сонидос
Сценарий и монтаж: Габриела и Сали Гутиерес Дюър
Музика: Жените от Таполого и Джоел Асаиски
Монтаж: Ана Рубио и Пабло Сумарага
Времетраене: дългометражен – 98 мин.
Формат: Бетакам. Представяне на DVD
Оригинална версия: испански и тсуана
Субтитри: испански и български език
Квалификация: Не се препоръчва за деца под 7 годишна възраст
В провинция Норд Уест, ЮАР се намират мините за платина и е един от най-богатите райони на страната. Там е и Фридъм Парк, селище от нелегално издигнати колиби, в които живеят в крайна бедност повече от двадесет и пет хиляди души. Група жени пристигат в този район и в крайна сметка се оказват сексуални работнички. Тези жени от тях, които носят вируса на СПИН, пускат в ход интегралната програма за самопомощ Таполого. Стават медицински сестри на собствената си общност и превръщат мизерята и упадъка в съпротива и надежда.

10 март 2011 г., 18.00 ч.
Те разказват
Олга Латоре, 2007
Продукция: Ана Латоре
Сценарий: Олга Латоре
Музика: Хосе Анхел Йоренте. Песни: Мариене де Кастро и група й.
Фотография: Хуан Сарса
Звук: Родриго Алсуета
Времетраене: дългометражен – 55 мин.
Формат: Видео HD. Представяне на DVD
Оригинална версия: португалски
Субтитри: испански и български език
Това е документален филм, който обхваща отделни откъси от действителността, които жени от африкански произход изживяват на полуострова, наричан Итапахипе, в Салвадор де Баиа (Бразилия). Сниман през 2007 г., документалният филм става факт благодарение на отзивчивостта и участието на повече от петдесет жени и семейства, които отварят вратите на домовете и живота си, за да ги споделят със света. Това са жени, които ден след ден се борят за създаването на нова реалност, на нов социален модел. Те оглавяват самоуправленски инициативи за народна солидарна икономика чрез различни социални организации.

Прочетете още:

Коментирай