Семейство

Ученическите раници – какво се прави в някои държави

04.02.2011г. / 10 24ч.
Аз жената
Ученическите раници – какво се прави в някои държави

Опитът на други държави за намаляване теглото на ученическите чанти

Великобритания и Северна Ирландия
Определени са препоръчителни норми за тежестта на ученическите чанти. Към тях е приложена следната таблица:
Тегло на детето Макс. Тегло на раницата
23 кг 3,40 кг
36 кг 5,44 кг
45 кг 6,80 кг
59 кг 8,85 кг
Разработват се ергономично проектирани пакети учебници, които да намалят теглото на чантите. Проектът има за цел намирането на един по-интензивен подход към учебната програма и намаляване количеството на домашната работа на по-малките ученици.

САЩ (Ню Джърси и Калифорния)
Ню Джърси определя горна граница от теглото на учебниците със закон, докато в Калифорния се изисква от училищните власти да вземат мерки за намаление на теглото. Според проучване, проведено под ръководството на Училището по медицина към университета на Калифорния, Сан Диего, средното тегло на ученическите чанти е твърде голямо (22% от теглото на детето). Изследването е публикувано в Архиви на педиатрията и Adolescent Medicine . Учените подчертават, че средното тегло на чантите, които децата носят трябва да бъде намалено, тъй като високото напрежение върху рамото може да причини болки в рамото, а асиметричните натоварвания могат да доведат до болки ниско в гърба. Американската академия на ортопедичните хирурзи излиза с официално становище, че теглото на чантата на детето трябва да бъде не повече от 10 до 15 процента от телесното тегло на детето.

Филипини
Медицинските експерти споделят опасенията на много страни за негативното въздействие на тежките чанти върху учениците и препоръчват теглото на чантата да не бъде повече от 15% от телесното тегло на детето. Една чанта, която тежи повече от 15 на сто от теглото на детето, се счита за свръхтежка за него. Връзките на гръбначния стълб и мускулите на децата не са напълно развити до 16-годишна възраст. Спинален стрес в началото на живота може да доведе до многобройни мускулно-скелетни проблеми. В процес на разглеждане е законопроект за ограничаване на размера и теглото на учебниците. Според предложения закон, Министерството на образованието (DepEd) ще трябва да разгледа размера и теглото на учебниците, преди да ги одобри за употреба.

Япония
Министерството на образованието на Япония ще разработи препоръки към училищата за намаляване теглото на ученическите чанти. Въвеждането на норми е предложено от депутата Кармело Лазатин.

Австралия и Нова Зеландия
Има въведени препоръчителни норми. Интерес представлява изследването Училищна чанта и мускулно-скелетни симптоми, представено като пример за международно сътрудничество между ръководителя на програма Ергономия, Център за ергономичност, професионална безопасност и здраве, Меси университет, Нова Зеландия и ръководителят на Здравната програма за ергономичност, Център за здраве и ергономия към Европейския институт по здравеопазване и медицинските науки в Университета в Съри, Великобритания. Изследването е проведено в Окланд, Нова Зеландия под ръководството на доц. Стефан Лег (Нова Зеландия) и професор Дейвид Стъбс (Великобритания). Според проучването средното тегло на чанта, пренасяна от учениците от пет средни училища в Нова Зеландия, надвишава препоръчителните международни индустриални насоки за пренасяне на товари от възрастни и разпространението на мускулно-скелетните симптоми сред учениците е високо. Подчертана е и необходимостта от разработване на конкретни стратегии за намаляване на физическото натоварване, свързано с носене на ученическата чанта с цел предотвратяване появата и развитието на мускулно-скелетни симптоми. Сред учениците е направено допитване за избор на училищна чанта, начина на носене, за допълнително пренасяните вещи и достъпност при използването на шкафчета или друго място за съхранение в училище. Изследването показва че за мускулно-скелетни симптоми съобщават от 77,1% от учениците и същите са най- разпространени в следните области: врат (44,3%), рамене (43.6%), горната част на гърба (36,4%) и долната част на гърба (35,0%). В заключение се казва, че учениците са изложени на висок риск от развитие на мускулно-скелетни симптоми. Разработени са разпоредби за ограничения теглото на училищните чанти за различни възрастови групи и стратегии за предотвратяване появата и развитието на мускулно-скелетните симптоми при учениците.

Израел
Приет е закон – раниците на първи и втори клас задължително трябва да са ортопедични и да не тежат повече от 10% от теглото на детето. Въвежда се образователна програма за физическо възпитание „Ергономия за деца“, в която се отделя внимание на теглото на чантата, според килограмите и височината на детето и начина, по който се носи училищната чанта. Анализирани са различните видове ергономични чанти (раници). Специален акцент се поставя върху вида на уврежданията, до които може да доведе неправилното носене на чантата и свръхтежката чанта.

Русия
Според доклад на руската служба за санитарно-епидемиологичен контрол Госсанепиднадзор, учебниците за първокласници трябва да са с определен грамаж. Учебниците в ученическата раница на първокласника не бива да тежат повече от 300 грама, за да не причинят изкривявания на гръбначния стълб. Книгите в чантите на учениците от 5 до 6 клас не бива да тежат повече от 400 грама, а в тези на горните класове – над 600 грама.

Полша
Националната санитарна инспекция посочва, че теглото на училищната чанта трябва да бъде 8% от теглото на детето. Действията са насочени към предотвратяване на проблемите с неправилната стойка на децата, която води до болки в гърба. Мерките са предприети след проведено изследване, което показва, че 60% от учениците носят прекалено тежки чанти.

Индия
Централния съвет за средно образование (Central Board of Secondary Education (CBSE)) предприема следните мерки за намаляване теглото на ученическите чанти:
– В циркулярно писмо, изпратено до всички директори на училища и образователни институции, Съветът е дал инструкции на училищата за облекчаване тежестта на ученическите чанти, особено на първо ниво (1-4 клас). За изпълнението на споменатите насоки, Съветът е взел решение също така за намаляване броя на учебните помагала (книги), предвидени за учениците.
– Като сериозна препоръка към тази практика, Съветът е инструктирал училищата да се използват само тези учебници, които са определени като задължителни от Националния съвет за изследване на образованието и обучението (NCERT).
– Отделно, за ограничаване броя на книгите, училищата също така са били задължени да създадат условия за оставяне на учебниците в училище, когато това е възможно.
Проблемът с тежките чанти е представен в доклада на Министъра за развитие на човешките ресурси – г-н Mаа Fatmi, „Живот без тежест“ през 1993 година. Националната учебна програмна рамка (National Curriculum Framework – NCF) от 2005 г. дава препоръки за намаляване на физическото и психическото натоварване на децата в училище. Въз основа на NCF от 2005 са подготвени нови учебни програми и учебници от NCERT.

Ученическата раничка в други държави

Испания Област Валенсия
До четвърти клас почти всички учебници и тетрадки остават в училище. Носят се в къщи само тези, необходими за подготвянето на домашна работа, но това не е всеки ден.

Германия
Децата не носят тежки чанти, защото в тях няма учебници. Имат папки по различните предмети с принтирани листа от учебника на преподавателя.

Израел
Вкъщи се носят по две или три тетрадки и един-два учебника. Приет е закон – раниците на първи и втори клас задължително трябва да са ортопедични и да не тежат повече от 10% от теглото на детето.

Нова Зеландия
В раницата на детето има само кутия за обяд и бутилка вода + книжка. Имат и предмет Здраве, където се дискутират тези въпроси всяка седмица.

Канада (Квебек и Онтарио)
Начално училище: в раницата се носят кутия с храна, шише вода и папки с листа в случаите когато има домашно. В 5-6 клас не носят учебници. В раницата има един тефтер-бележник и храна за едно междинно хранене. Средно училище – от 6-ти до 8-и клас. В раницата се носи кутия с обяд и вода.

Холандия, Финландия и Англия
До 11-12 години в основното училище децата не носят раници с учебници. Ако носят чанта, тя е за сок и закуска.

Проучването е направено от сдружение „Настоящи и бъдещи майки“

Прочетете още:

Коментирай
15 rate up comment 0 rate down comment
Пламена ( преди 11 години )
Много хубава тема. Искрено се надявам и в България да се вземе отношение по този въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
diana ( преди 11 години )
Имам двама внука -в четвърти и в пети клас.Нарочно съм теглили раниците им-тежат над 6 кг и децата се движат като огромни костенурки.Аз самата трудно повдигам раниците им, а какво остава да ги нося.Пълни са с учебници,учебни тетрадки,тетрадки за работа в клас,за домашна работа..Мисля,че е крайно време да се потърси решение на този въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар