Здраве и красота

Ретро кафе – здравословно и вкусно

15.02.2011г. / 09 22ч.
Надежда Маринова
Ретро кафе – здравословно и вкусно

4 напитки,  с които да заместим кафето

Днес всички пием кафе, особено сутрин – силно и гъсто, понякога и следобед. Някои си позволяват повече от 2-3 чашки. Пием го за събуждане, ободряване, щастие. Понякога ставаме зависими от него – също както от цигарите и сладкото. Кафето отдавна се е превърнало в повече от освежаваща напитка – то е част от ритуал, част от декора, с който работата и общуването ни вървят по-гладко.

С какво можем да заместим кафето? Понякога по здравословни причини – високо кръвно, сърдечни проблеми, бременност, холестерол, болни бъбреци, хронични чернодробни болести, ако пием хомеопатични лекарства или просто, за да си докажем, че сме по-силни от него, искаме да го откажем. Най-лесно става, когато го заместим с нещо друго.

  • 1. Безкофеиново кафе – на вкус и цвят прилича 100% на истинското кафе, а ефектът бодрост и щастие вместо от кофеина го получаваме от внушението.
     
  • 2. Чай – изберете един от стотиците видове чай. Сутрин – силен черен чай може да бъде също толкова убийствено събуждащ, колкото чаша гъсто кафе. 
     
  • 3. Ретро кафе или кафето на баба – ръж и леблебия в съотношение 2:1. Навремето бабите са правили такова кафе на внуците, които са искали да пият кафе с тях. Вари се като турско кафе.
     
  • 4. Инстантно кафе от зърнени култури – смес от ечемик, ечемичен малц, ръж, цикория, смокини. Слагате 1-2 ч.л. от сместа, заливате с вряла вода, захар на вкус и готово! На цвят прилича 100 % на кафето, на вкус – 70 %. Но както знаем, вкусът и цветът на храната е много субективно нещо.
     
  • 5. Кафе от цикория – основата на познатото ни от детството кафе „Инка”. Кафе от жълъдово брашно в смес с цикория. Изсушеният и изпечен корен на цикорията съдържа 98% инулин, който е напълно разтворим във вода пробиотик, който зарежда организма с енергия, подпомага усвояването на някои елементи (калций и магнезий) и подобрява храносмилането.

Сигурно в началото ще ви е трудно да пиете тези заместители, но ако здравословното ви състояние го изисква, няма как, ще трябва да се преборите с навика. Освен това всеки навик, дори хранителният, се култивира с повторение. Освен това заместителите на кафето никак не са лоши и безвкусни, а са и полезни.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 6 години )
В черния чай има голямо количество кофеин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Димитрова ( преди 11 години )