Италианската звезда Клаудия Кардинале гостува на София филм фест

16.02.2011г. / 10 26ч.
Аз жената
Италианската звезда Клаудия Кардинале гостува на София филм фест

„Не обичам Системата на звездите. Аз съм нормален човек. Харесва ми да живея в Европа. Често съм посещавала Холивуд, но никога не съм имала желание да подпиша договор и да се задържа по-дълго там”, споделя италианската кинозвезда от световна величина Клаудия Кардинале. Тя ще бъде и специалният гост на 15-тия Международен София филм фест, който ще се проведе в дните от 3 до 14 март 2011.

На 11 март, на гала прожекция на филма „Гепардът” на Лукино Висконти в Зала 1 на НДК, Клаудия Кардинале ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос към изкуството на киното.

Клод Жозефин Роз Кардинале, по-известна като Клаудия Кардинале, е родена на 15 април 1938 г. в Тунис. На 17 години печели конкурса за най-красива италианка в Тунис и получава пътуване до Венеция по време на филмовия фестивал. Тази победа я кара да се усмихва, когато си спомня, че по онова време едва е говорила италиански. Родителите й – сицилианци, й дават френско образование и тя дълго време се възприема повече като франко-тунизийка, отколкото като италианка.

Участва в множество великолепни филми, с партньори като Омар Шариф, Марчело Мастрояни, Ален Делон, Жан-Пол Белмондо.

Както повечето актриси от нейното поколение, Кардинале е истинско превъплъщение на образа на новото поколение жени, упорита и бореща се за свободата и независимостта си, както в професионалния, така и в личния си живот.

В средата на 60-те години тя напуска продуцента Франко Кристалди, на когото дължи голяма част от кариерата си и се обвързва с режисьора Паскуале Скуитиери. Има две деца - Патрик и Клаудия. От 1989 година се премества да живее в Париж.

През следващото десетилетие актрисата се посвещава повече на писането и на театъра и получава множество почетни награди: във Венеция, Париж и Берлин. Появите й на големия екран стават все по-редки. Извън света на киното, Клаудия Кардинале е социално ангажирана жена, която се бори за правата на жените и през 2000 г. е избрана за Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

„Станах звезда твърде млада. Нямам заслуга за това, съдбата реши така”, признава великолепната Клаудия Кардинале в автобиографичната си книга „Моите звезди” (издадена на български през 2007 г. от „Колибри”).

Прочетете още:

Коментирай