Знаем, че цитрусите са витаминни бомби, но мием ли ги внимателно, преди да ги обелим?
Темата е много спорна и разделя хората на три групи: 1. маниаци на тема чист дом и чиста храна; 2. умерени чистофайници и 3. непукисти, които ходят вкъщи с обувките от улицата и не се впечатляват от подобни статии.
Цитрусите се берат полуузрели. За да се запазват по складовете и по време на транспортирането, ги пръскат с химикали и ги обработват с парафин. Така плодовете не загниват, а гладката и лъскава кора привлича окото на купувача като магнит. На пипане такива плодове са мазни, не можете да ги измиете само под чешмата със студена вода, дори с топла няма да стане. Ако сте номер 2 и 3, пропускате този факт и минавате направо към яденето.
Ако спадате към група № 1, можете да сипете в една купа топла вода и да натопите плодовете за няколко минути. С гъба (специално за миене на плодове) , върху която сте сипали малко сода да изтриете кората на плодовете, след което ги потапяте в друга купа с разтвор на вода и винен оцет. След това изплаквате на чешмата и са готови за консумация! Може да пробвате и с малко веро, но то се отмива по-трудно.
Казват, че ананас, грейпфрут, авокадо, манго и папая са сред по-безопасните плодове, защото корите им са дебели и вредните химикали, с които ги пръскат, остават в кората. Все пак, докато белите кората на който и да е плод, пипате с ръце ту кората, ту обеления плод. Затова е добре всички да минат през сериозно миене. Особено, ако ще ги яде малко дете или бременна жена.
Ето още няколко съвета за цитрусите:
Ако видите по кората бяла плесен, не ги купувайте и не ги яжте - може да получите разстройство.
Не използвайте корите за сладка или за кексове, колкото и добре да сте ги измили. За домашната лимонада или чашата чай сложете парченце лимон без кората.
Бел. автор: Благодаря за точните забележки, текстът е коригиран.
Вижте още: