Меню

Как да режем лук, без да ни текат сълзи

22 февруари 2011 | 10:49 | Надежда Маринова
Добави в любими
Как да режем лук, без да ни текат сълзи

Приготвяне

Децата не обичат лук, но възрастните го обожаваме.

Има различни сортове лук – от някои от тях се плаче по-малко, но често купуваме това, което има в магазина или каквото е родила градината. Казват, че когато годината е "суха", се ражда много „сълзлив” лук.

Има ястия, в които лукът е главно действащо лице и се слага по много – например в лучник, лютика, кавърма, яйца с лук и др. В подобни рецепти за 1 порция ще ни трябват 2 големи глави лук. За лучника и лютиката трябват минимум 5 големи глави. Сериозно плачене пада в кухнята в името на вкусната гозба. Ето 5 начина, които ще ви помогнат да роните по-малко сълзи над лука.

1. Измийте ножа с вода.

2. Охладете лука в камерата на хладилника за 5 минути или го потопете в купа със студена вода.

3. Без да го белите, разрежете лука през средата. Залейте го с вряла вода.

4. Сложете си очила - те създават физическа бариера между веществата в лука и очите.

5. Режете го с електрическа резачка – чопър. В този случай, обаче, парченцата стават много ситни.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай