Майчинство

Кърменето и оправданията да не кърмим дълго

22.02.2011г. / 15 05ч.
Аз жената
Кърменето и оправданията да не кърмим дълго

Кърменето и оправданията да не кърмим дълго

След публикацията Защо все още кърмя получихме няколко различни коментара, споделящи диаметрално противоположни гледни точки.

Против кърменето:
И. М., 31 години: „Кърменето само прави децата зависими, а и това е за мързеливи майки, след 6 месеца до 1 годинка трябва да се отбият!“

За кърменето:
Г. Б., 34 години: „Подобни коментари имат право доколкото самият процес на отбиването все пак е допълнително натоварване за майката (трябва повече да успокоява детето и т. н.) и затова аз например изчаках момент в който чувствам, че имам достатъчно сили да понеса известно време неспане и т. н.
Отново личен пример – аз съм се отбила на 6 м. просто защото е свършило млякото на майка ми. От 1 г. съм на ясла и после детски градини и всички институции както и си е по реда. Обаче въпреки това до училище съм била „залепена“ за полата на майка ми. Аз дори имам спомен за това. Сега нямам видими сериозни проблеми със самостоятелността и с общуването – или поне така си мисля ;)
Сестра ми – по същата схема като мен – отбиване, ясли и т. н. – на същата възраст. Като малка – още преди детската градина, а и по време, беше много по-независима от мен на нейната възраст. Сега обаче е по-несамостоятелна от мен. Т. е. факторите за разликата в това отношение са други – няма как да е кърменето.“

Д. Е., 23 години: „Дали тези, които са „против“ не работят за компания, произвеждаща адаптирани млека?“

М. П., 31 години: „Няма научни изследвания – или поне никой не ми е показал – които да доказват създаването на такава зависимост при по-дългото кърмене.
Докато в полза на дългото кърмене има доста такива – СЗО за справка и т. н. Когато говорим за нещо толкова индивидуално и все пак интимно като кърменето, съждения на база личните ни наблюдения, обхващащи 2-3 максимум 5 деца наоколо, не мисля че са достатъчно релевантни.“

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
Дъщеря ми е на 1г4м.Имах много кърма и я кърмех до 11месеца.Това бе най-бързия и лесен начин да нахраня детето си,най-евтин също така.Близостта,която се създаде между нас по никакъв начин не можеше да се получи с шише.Имах кърма,защото исках да кърмя,ядях правилните храни и пиех много течности.Благодарение на кърменето детето ми расте здраво и щастливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Дони ( преди 11 години )
Бях чела, че само 2% от жените нямат кърма поради физиологични причини като липса/ увреждане на млечни жлези и т.н. За съжаление "нямам кърма" често е следствие от липсата на информация и образование за правилното начало на кърменето особено там, където е най-нужно - в родилните домове. Ако майката е опитала всичко (лекари, консултанти по кърмене, правилна диета и т.н.) и пак млякото го няма, не означава, че е лоша майка. А онези, които не кърмят, за да не си развалят бюста?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 6 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
а какво за майките, които нямат кърма?!?! звучите жестоко :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар