Американски филм стига до номинация „Оскар за грим“ благодарение на българка

24.02.2011г. / 09 55ч.
Аз жената
Американски филм стига до номинация „Оскар за грим“ благодарение на българка

Българският гримьор Яна Стоянова е щастливата звезда на филма „Бягството“ („The way back“), който получи номинация за „Оскар " в категория „Грим“ за тази година.

Яна работи заедно с номинираните Едуард Хенрикес, ръководител Департамент грим, с 3 номинации за „Оскар“ и 6 за други награди, основният гримьор – Грегори Фънк, номиниран за „Оскар“, носител на 3 награди „Ейми“ и Йоланда Тоусинг, ръководител Департамент коса, с 2 „Оскара“, 2 номинации за „Оскар“,„Дей Тайм Ейми“ и със 7 други номинации за престижни филмови награди.

В началото на ноември, Яна случайно вижда условна прогноза, че филмът има малък шанс да бъде номиниран и изпраща email на Хенрикес. В последствие той решава да кандидатства. С 12-страничната презентация, която подготвят заедно, филмът стига до номинация.

Хенрикес благодари на Яна за приноса й към филма, на вътрешната церемония, за избор на финалните 3 номинирани филма (Bake Off Selection), на която е разрешено да участват само номинирани и членове на академията. Яна е поканена по негова молба.

Никой не предполага, че филмът има реален шанс за номинация за „Грим“. Предварителните прогнози са, че звездната плеяда -режисьорът Питър Уиър, с 6 номинации за „Оскар“, актьорите Ед Харис, с 4 номинации за „Оскар“, Колин Фаръл, със „Златен глобус“ и 9 филмови награди, изгряващата звезда Сорша Ронан, с 1 номинация за „Оскар“ и операторът Ръсаел Бойд с 1 „Оскар“, имат голям шанс да доведат филма до номинация в друга категория.

„Бягството“ е епична военна драма за бежанци от сибирския лагер ГУЛАГ, през Втората световна война, които вървят хиляди мили, за да извоюват свободата си през 5 враждебни държави. Предизвикателството за гримьорския екип е да пресъздадат травмите от измръзване, изгаряне, глад от изтощителното пътуване.

В България Яна Стоянова е супервайзър на българските гримьори и е един от малкото членове на екипа, на които Едуард Хенрикес се доверява да се качват на филмовата площадка, след което е поканена за другите 2 етапа от снимките в Мароко и Индия.

В „Бягството“ участват българските актьори Захари Бахаров, Деян Ангелов, Валентин Ганев, Ириней Константинов, Меглена Караламбова и др..

Прочетете още:

Коментирай