Майчинство

Фиктивна работа за по-високо майчинство

02.03.2011г. / 11 19ч.
Аз жената
Фиктивна работа за по-високо майчинство

В желанието си да получат по-високо майчинство, 26 бременни жени се съгласили да работят фиктивно за пловдивска фирма. Схемата, която данъчните заедно с помощта на НОИ разбили, се оказва доста популярна. Бременната жена се назначава на трудов договор и се осигурява на максимален доход. Така след раждането всяка служителка получавала по 1800 лв. като 800 лева прибирали за себе си, а останалите 1000 лева отивали за фирмата. Печелят майките, печели и фирмата, губи държавата. От НОИ ще си искат вече раздадените пари от фирмата, в която никой не е работил и един ден, включително шефа и. 26-те бременни жени вече са станали майки и са били разпитани от икономическа полиция, а материалите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.

Проверката на данъчните посочва, че през 2010 г. същата фирма „Стенчо“ ЕООД отново взела на работа жени от цяла България, които били в последните месеци от бременността си. Тогава заплатите им варирали от 1600 до 2300 лева, съобщават от БНТ.

Интересно е какво биха казали в своя защита 26-те жени, които доброволно са участвали в престъпната схема.

За тях майчинството струва 800 лева, заедно с огромния риск, който поемат, ако бъдат разкрити. Но колко реално струва на месец лукса да имаш дете в България и да му дадеш нещо повече от най-необходимото за живеене? И с колко процента от това участва държавата, на която плащаме по 20% ДДС за всяка покупка?

Случаите, в които неправомерно е източвано ДДС са доста повече и за по-големи количества пари в сравнение с не до там законните опити на майките да получат повече помощи от държавата.

Не става съвсем ясно обаче дали наетите на тази фиктивна работа носят някаква отговорност, или отговорността е само на „работодателя“ „Стенчо“.

Прочетете още:

Коментирай