Свободно време

София сгъва жерави-оригами за Япония

23.03.2011г. / 16 51ч.
Ивет Лолова
София сгъва жерави-оригами за Япония

От няколко дни София прави оригами в знак за съпричастност към нещастието, сполетяло Япония.

Вишните пред храм-паметника "Александър Невски" се окичиха с хартиени жерави. Бели, цветни, единични или на гирлянди, оригамите се полюшват от вятъра редом с българските мартенички, закачени до тях.

Според преданието, ако човек направи 1000 хартиени жерава, най-съкровеното му желание ще се сбъдне.

Освен с хартиените птици българите показват съпричастност с парични дарения чрез банкова сметка на Български червен кръст и чрез дарителски номер с SMS. Благотворителният телефонен номер е 1255. Стойността на 1 съобщение е 1.20 лв. с ДДС.

В инициативата се включиха и учениците от 120 ОУ "Г. С. Раковски" в София, като всяко дете ще дари по 1 лев. Децата с желание участват, тъй като преди няколко години японска фирма е осигурила средства за ремонт на училището и оборудването на компютърния кабинет. Средства се набират и чрез различни концерти и изложби.

Други хора изпращат към страната на изгряващото слънце своите молитви, като световно известният писател Паулу Коелю, който веднага след земетресението публикува в блога си молитвеното си обръщение.

Много български семейства заявиха желание да осиновят япончета и да приютят загубили дома си японци.

Япония в този труден момент има нужда преди всичко от морална подкрепа и ние им я даваме чрез хартиените жерави - символ на надеждата. Нека всеки, който може да прави оригами, да сгъне няколко хартиени птици и да ги закачи пред "Александър Невски".

Вижте още:

Коментирай
Свободно време