Над 300 000 ваксини против тетанус събра благотворителна кампания

24.03.2011г. / 17 11ч.
Аз жената
Над 300 000 ваксини против тетанус събра благотворителна кампания

Третото издание на кампанията на Pampers & UNICEF “1 опаковка= 1 ваксина” достигна своя край. Благодарение на отзивчиви родители в цялата страна през 2011 беше събрана сумата за 301,957 ваксини против неонатален тетанус.

Инициативата цели да елиминира неонаталния тетанус на глобално ниво. През януари тази година двете партньорски организации отправиха апел към българските родители, за да могат да дадат шанс на майките и техните бебета, които се намират в страни засегнати от тази коварна болест. За всеки закупен пакет пелени или кърпички през януари и февруари Pampers дари на UNICEF необходимата сума за снабдяването с една животоспасяваща ваксина.

Освен събраните средства за ваксини, чрез инициативата бяха дарени оборудване и пелени на 4 родилни отделения в 4 български града. Основната цел, с която се правят даренията е да се осигурят на новородените оптимални условия за живот от първия им ден. 80 неонатални легла, 40 маси за повиване, 40 стола за кърмачки, както и продукти на Pampers вече са доставени в четири болници в страната. Майките и техните бебета се радват на най-добрите болнични условия в техните родилни отделения. В допълнение оборудването им дава възможност да прекарват повече време заедно през първите дни след раждането.

Българските майки бяха тези, които определиха градовете, в които да бъде доставено дарението. През януари и февруари те посещаваха Facebook страницата на кампанията ”Светът на Мама”, и специално създаденото приложение за гласуване - “Мозайката на Любовта”, за да могат да подкрепят глобалната кауза и да дадат своя глас за града, който според тях заслужава помощта им. Благодарение на родителите, взели участие в четириседмичното гласуване даренията достигнаха до родилните отделения на МБАЛ Русе АД, МБАЛ Бургас АД, СБАГАЛ “Проф. Д-р Димитър Стаматов” във Варна и МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов АД “във Велико Търново.

Голям брой български музиканти, артисти и други известни личности се присъединиха към третото издание на кампанията “1 опаковка = 1 ваксина”. Елена Петрова, Мария Игнатова и Димитър Рачков, Димитър Кърнев и Александър Обретенов от рок групата D2 застанаха до Ива Дойчинова, Богдана Трифонова, Ана Пападополу, Влади Ампов – Графа, Георги Енчев, Екатерина Дафовска, Радост Драганова, Наталия Симеонова и заедно призоваха родителите да се включат в кампанията.

До сега всички подкрепили кампанията в света са успели да помогнат на 100 милиона майки чрез един семпъл жест. В България трите издания на кампанията са събрали общо 1,5 милиона ваксини. Така всеки жест на добра воля от страна на българските родители, както и на тези по света, допринася за промяната на  съдбата на милиони майки и техните бебета в 40 развиващи се страни, които са изложени всеки ден на риска от неонатален тетанус. Двете фирми, организатори благодарят на всички български родители, подкрепили каузата.

Az-jenata.bg бе един от медийните партньори на кампанията и по този начин също даде своя принос в събирането на средствата.

Прочетете още:

Коментирай