Козметика и грим

Перфектна кожа – какво трябва и не трябва да правим?

28.03.2011г. / 09 59ч.
Аз жената
Перфектна кожа – какво трябва и не трябва да правим?

1. При чувствителна кожа
Най-голямата ви грешка: използването на твърде много продукти със силни съставки може да направи кожата ви лесно раздразнима. Преди да нанесете върху лицето си, тествайте върху малък участък от кожата си продукти, съдържащи гликолоева киселина, витамин C и витамин A. Пробвайте само по един продукт, за да разберете от кой точно и дали ще развиете реакция срещу него. Дори и само веднъж да се появи неразположение (суха кожа, люспи по носа, бузите, брадичката или скалпа), знайте, че защитния слой епидермис е нарушен и каквито и продукти да използвате, включително обогатени кремове, те ще раздразнят кожата ви още повече.
Решението? Помогнете на кожата си в борбата с чувствителността и възпалението чрез продукти с успокояващи съставки – цинк, зелен чай и лайка.

2. При суха/ остаряваща кожа
Най-голямата ви грешка: да изчакате до 40-я си рожден ден, за да купите първия си крем против бръчки. Действайте преди линиите по лицето и бръчките да се появят. „Жените трябва да започнат да използват продукти против остаряване колкото се може по-рано – дори в началото на 20-те си години“, съветва дерматологът от Ню Йорк Фредерик Брандт. „Много по-лесно е да предотвратиш появата на бръчките, отколкото да се опитваш да ги премахнеш по-късно."

3. При мазна кожа
Най-голямата ви грешка: претоварване с продукти! Спрете да пресушавате кожата си с тоници със спирт, пилинги и ексфолианти. Докато си мислите, че изчиствате недостатъците, всъщност премахвате естественото омазняване на кожата, причинявайки по-интензивно производство на себум. Когато избирате продукти, предпочитайте серуми и формули, които не съдържат алкохол и са гелообразни. Избягвайте всичко със „запушващо“ действие, като например производни на нефт или минерални масла, които могат да затворят порите, съветват от „Харпърс Базар“. Ако провеждате лечение против акне, разнообразявайте през вечер с обезмаслени овлажнители за кожа, за да не я дехидратирате.

4. При нормална кожа
Най-голямата ви грешка: това, че не ви се налага ежедневно да се справяте с акне и възпаления на кожата, не означава, че трябва да я пренебрегнете. Едно от най-големите недоразумения, които допускат хората с нормална кожа е, че не правят нищо за нея, защото не виждат проблеми. Като не хидратирате и ексфолирате, не помагате на лицето си да запази младежкия си вид. За здрава кожа използвайте продукти с ретинол и антиоксиданти, както и слънцезащитни кремове всеки ден.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Лилия ( преди 11 години )
Колко % ретинол трябва да съдържа кремът против бръчки и има ли такъв на нашия пазар, в който това да е отбелязано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота