Семейство

Кога да купим първия сутиен

10.04.2011г. / 21 12ч.
Надежда Маринова
Кога да купим първия сутиен

Кога да купим първия сутиен на нашата тийнейджърка? Няма определена възраст, просто идва момент, когато се налага. Обикновено това се случва около 10, 11, а при някои по-слаби фигури, дори на 12-години. Зависи от нивото на женските полови хормони, които започват да изобилстват постепенно през пубертета.

Сигурно някои девойчета се срамуват да подскажат на мама за това. За това майката трябва да е наясно и предварително да е говорила с дъщеря си по темата за съзряването и промените, които настъпват в женското тяло през пубертета – за окосмяването, растежа на гърдите, месечния цикъл.

\n

Не се опитвайте да убедите момиченцето си, че още няма нужда от сутиен. Щом като настоява, явно се безпокои за външния си вид и изпитва неудобство, когато тича или носи по-прозрачна или прилепнала блуза. В този случай може да се започне със спортен сутиен – тип безшевно бюстие. След време, когато е нужно, купете сутиен с чашки.

В началото дъщеря ви може да се срамува, защото никоя от приятелките й все още не носи сутиен, но много скоро ще свикне с него.

2 мита, свързани с носенето на сутиен:

\n

Мит № 1 – сутиенът трябва да се носи 24 часа в денонощието, за да не увисват гърдите. Не е вярно. Сутиенът задължително трябва да се маха нощно време, за да може гърдите да си починат.

\n

Мит № 2 – ранното слагане на сутиен спира развитието на гърдите и те остават малки. Не е вярно. Размерът на бюста е генетично определен и не зависи от ранното или късното слагане на първия сутиен.

Сутиенът е важна част от женското самочувствие, дори когато си на 11. И друго важно нещо, всеки бюст е нормален, независимо дали е малък или голям.

\n

Прочетете още:

Коментирай