Меню

Козуначени пиленца

11 април 2011 | 21:54 | Аз жената
Добави в любими
3 ч. ч. брашно 
1ч. ч. захар 
1 ч. ч. прясно мляко 
3 яйца 
20 г свежа мая 
100 г меко масло 
1 ч. л. сол 
жълтък за намазване, есенция според вкуса (по желание) 
За очичките на пиленцата: стафиди, бадеми, сухи череши или вишни.
3 ч.

Продукти
Приготвяне

Маята се размива на каша в малко топло мляко. Брашното се пресява и се изсипва в дълбок съд. Прави се малко кладенче и в него се изсипва захарта, солта, разбитите яйца с есенцията, размекнатото масло и маята. Тестото се омесва и се оставя завито за около половин час да втаса, след което се накъсва на малки топчета.

Всяко едно от тестените топчета се разточва на пръчица, която се връзва на възел. След което все едно моделирате с пластилин – оформяте главата на птичето, човката, крилцата и опашката. Може да използвате вилица, за да направите по-релефна опашката или крилцата.

Слагате му ядките или сухите плодове за очички. Може да сложите бадемче за крилца. След като пиленцата са готови ги намазвате с жълтъка, за да блеснат и ги нареждате в тавичка върху хартия за печене.

Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна.

След което можете да ги наредите като част от Великденската украса и да ги изядете на закуска. Ако искате да зарадвате деца можете да ги поставите в гнездо от сладка захарна трева или всред желирани или шоколадови бонбони, които наподобяват птичи яйца.
Получава се две в едно – Великденска украса и Великденска закуска.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай