За дома

Всяко десето домакинство – в трайно затруднение

12.04.2011г. / 08 01ч.
Аз жената
Всяко десето домакинство – в трайно затруднение

От началото на 2011 г. половината от домакинствата са били засегнати от кризата, но в повечето случаи това е било временно. Едно от всеки десет домакинства обаче е изпаднало в трайно затруднение, от което не може да се измъкне.

„Ако в дългосрочен план кризата би могла да изиграе оздравителна роля върху икономиката (например чрез отпадане на неефективни производства), то за домакинствата кризата създава дългосрочни рискове. Защото децата, които днес са отпаднали от образователната система заради кризата или пък хората, които днес не са получили адекватно лечение заради това, че не могат да си го позволят, изпадат в дългосрочна кризисна ситуация“, коментира Георги Стойчев от Институт „Отворено общество“ (ИОО).

Прагът на бедността е 246 лева на човек. 2/3 от домакинствата едва свързват двата края, а 5% затъват в дългове. Заради недостиг на средства всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти, а всяко пето се лишава от необходими лекарства. Сред най-бедната 1/5 от домакинствата над половината са намалили консумацията на храни, а всеки пети пропуска хранения поради липса на средства.

Пазарът на труда също е нестабилен, като броя на хората, които заявяват, че са си намерили работа през последните 12 месеца е по-малък от броя на тези, които заявяват, че са я загубили. Това означава, че все още няма сериозни предпоставки за намаляване на безработицата, пояснява Боян Захариев, програмен директор в ИОО.

Информацията за ефектите на икономическата криза върху българските домакинства е на ИОО и Световната банка.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време